Gyakran ismételt kérdések

Miből gondolják, hogy a kiadványaik valóban olyan értékesek, mint amilyennek mondják?

Ennek több oka is van:

-A több év alatt megismert, több száz használtruha vállalkozóval való kapcsolatunk garantálja a könyvek értékes voltát. Az Ő tapasztalataikat a mieinkkel együtt sűrítettük bele ebbe a két kiadványba. Egyetlen szempont döntött arról, hogy az adott téma/ötlet szerepeljen-e a kiadványokban vagy sem: az aki az ötletet alkalmazza milyen eredményeket ért el vele.

-A nagykereskedésünkkel kapcsolatban lévő több száz kiskereskedő kipróbált ötleteit osztjuk meg vásárlókkal. Azért tesszük, hogy a magyarországi használtruha üzlet stabilabb lábakon álljon. Mindenki látja, hogy jelenleg 3 boltból csak 1 marad meg. Mi a sikeresek üzletvitelét elemeztük ki. Elmondjuk mit tett Ő, hogy neki sikerült, a többieknek meg nem.

-Biztosak vagyunk benne, hogy minden leírt szó javítani fogja a kiskereskedők stabilitását. Hosszabb távon jól működő kiskereskedések fognak létrejönni, ami jó a kiskereskedőnek, jó a nagykereskedőnek és jó az országnak is.

-Ön a kisebb buktatókat a kiadványainkkal elkerülheti.

-Tudomásunk szerint ez az egyetlen olyan tanulmány, amely ennyire gyakorlati módon közelíti meg a használtruha kiskereskedések napi problémáit, és azokra könnyen megvalósítható megoldásokat adna. Ezzel a kezdők nagyobb eséllyel indulhatnak neki annak, hogy saját sikeres vállalkozásuk legyen.

Csak akkor lehetek nyereséges, ha minden jó tanácsukat megfogadom és a szerint járok el?

 Természetesen nem. Minden település más és más. Ahogy minden eladó és vevő is különbözik egymástól. Mi két dolgot teszünk a kiadványainkban, egyrészről azokat az általános alapelveket ismertetjük, amelyek megfogadásával egy jól működő vállalkozás alapjait tudja lerakni (ha egy háznak rossz az alapja azzal mindig baj lesz, ha jól meg van építve az már sok mindent garantál az épületben is). Másodsorban pedig olyan ötleteket adunk, amellyel még hatékonyabban tudja az üzletét működtetni.

A könyvekben leírt tanácsok kipróbált és mások által hatékonyan alkalmazott megoldások a jobb bevétel érdekében. Az a javaslatunk, hogy Ön csak azokat az ötleteket valósítsa meg, amelyek Önnek szimpatikusak, vagy másképpen fogalmazva, amelyhez van bizalma. Ugyanis ha nem hisz az ötlet sikerében, elég nehéz azt megvalósítani. Javaslom, hogy ha van, a párjával, vagy az eladójával is beszélje át az ötleteket, és csak utánna vezessék azt be.

  

Ki vagy mi garantálja, hogy ha elolvasom a kiadványokat, valóban nyereséges(ebb) lesz a boltom?

 A kiadványaink elolvasása önmagában kevés a sikerhez. Ha viszont a könyvekben található ötleteket megfelelően építi be a saját vállalkozásába, azok bevétel növekedéshez kell, hogy vezessenek. Azt javasoljuk, hogy minden ötlet bevezetésénél vegye figyelembe a helyi adottságokat, mint például: település jellege, vevőkör, árukészlet minősége és korosztályi összetétele, stb. lehet, hogy egy-egy ötletet csak kisebb módosítással érdemes az Ön településén bevezetni, és csak akkor lesz sikeres. Érdemes lehet esetleg a vevők véleményét is kikérni, az Ő meglátásaik azért fontosak, mert több boltban is vásárolnak, és hasznos tanácsokkal szolgálhatnak, hogy esetleg mások boltjában mi a szimpatikus nekik.

  

Bezárás előtt vagyok. Mit tud a Duplázd meg a nyereséged című kiadvány segíteni?

Sajnos nem ismerjük az Ön pontos helyzetét, de ha az alapok nagyon rosszak, az alábbiakat tanácsolnánk:

1.Ha van Önben szándék az újrakezdéshez, és egy új helyszínen új boltot fog nyitni, akkor vásárolja meg mindkét kiadványt, hogy egyrészt az új boltnál nehogy elkövesse azokat a hibákat, amelyeket a veszteséges bolt tulajdonosok és így valószínűleg Ön is elkövetett. A Duplázd meg a bevételed című kiadványnak pedig már az első héten jó hasznát fogja venni.

2.Olyan ötleteket ad, amellyel jobb bevételeket fog elérni a továbbiakban.

3.Ha mindenképpen bezárja a használtruha boltját, és nem gondolkodik az újrakezdésen, akkor ezekre a kiadványokra Önnek nincs szüksége.

A kiadványok tartalmaznak sok olyan pénz befektetése nélkül illetve kis pénzből (10-20 ezer forint) is megvalósítható ötleteket, amelyek a jelenlegi rossz helyzetet teljesen megváltoztathatják.

Elolvasva a kiadványt vagy kiadványokat Önnek kell kiválasztania azokat az ötleteket, amelyek az Ön vállalkozásában megvalósíthatóak és megoldások lehetnek. Kérem, hogy olvassa át mielőtt dönt a kiadványok tartalomjegyzékét. Link.

  

Most gondolkozok boltnyitáson. Miben tud segíteni a kezdők részére készített könyvük?

Tanácsot ad  Önnek, hol nyisson boltot, mekkora boltot nyisson, milyen árukészletben gondolkodjon, mire figyeljen ezek kiválasztásánál. Segíthet az első készlet gazdaságos összeállításában. Ha nem akar feleslegesen kiadni pénzt, mindenképpen érdemes megvásárolnia ezt a kiadványt. Kérem olvassa el a könyv tartalomjegyzékét. Link.

   

Tud tanácsot adni, hogy hogyan olvassam az e-bookokat?

Javasoljuk, hogy olvasás közben a jó gondolatokat, amelyek felkeltik, az Ön figyelmét jegyzetelje ki, vagy húzza alá (ha kinyomtatta a jegyzetet), majd beszélje át azzal, aki felé bizalma van. Továbbá javasoljuk, hogy évente legalább 2x ismételten olvassa el, mert, ahogy telik az idő és az évszakok, úgy válhat aktuálissá egy-egy olyan lehetőség, amely a legutóbbi olvasáskor még nem volt aktuális az Ön vállalkozásában.

A befizetés után, hogy kapom meg a megrendelt könyvet?

 Leggyorsabb:

 - Ha Ön a bankkártyás fizetést választja, akkor azonnal a profiljába visszalépve letöltheti a megvásárolt kiadványt. A számlát viszont kicsit később 48 órán belül fogja megkapni, az e-mail fiókjába.

Kicsit lassabb:

- Amennyiben Ön átutalással vagy banki befizetéssel szeretne fizetni, abban az esetben 48 órán belül e-mailben fogja megkapni a megrendelt kiadványt (vagy kiadványokat) és vele együtt a számlát is. 

Hogyan kapom meg a számlámat?

A számlát az Ön által megadott e-mail címre küldik el munkatársaink a megrendelése feldolgozásakor. 

 

Visszafizetési garanciát miért nem ad a cég?

 Elektronikus termékekre vonatkozóan, mint az e-book vagy egy szoftver a törvény nem kötelezi a forgalmazót a pénzvisszafizetési garanciára, mivel az ilyen termékeknél nincs lehetőség arra, hogy ellenőrizni lehessen a reklamáció utánni felhasználást. Mi csak garanciát tudunk vállalni azok alapján a kiskereskedői vélemények alapján, akik már olvasták és megbírálták a kiadványokat. Reméljük Ön sem fog csalódni a kiadványokban, és sok hasznos ötletet tud belőllük meríteni.

  

__

in

Magyarországi bemutatótermünk és nagykereskedésünk az európai kereskedőket látja el ausztrál és angol származású, válogatott, magas minőségű gyermek és felnőtt használtruhával. A Közel-Keleten található feldolgozó-üzemünkben napi 120 tonna ruhát válogatunk az európai, afrikai, ázsiai vevőink igényei szerint. Az alapanyagok változó minősége és a sokféle felvevőpiac miatt egy óriásgyárban sokkal költséghatékonyabb a válogatás, több száz fős válogató csapattal, mint a helyi alapanyagfeldolgozás. Így könnyebben garantálható a folyamatos minőség és a megfelelő mennyiségű krém és extra ruházat. 

A legjobb minőséget: a krém és extra árut közvetlenül a magyarországi lerakatunknak gyártjuk. Fontosnak tartjuk, hogyNálunk magad válogathatod a ruhát!

A válogatás során több lépcsőben kiválogatják a legmagasabb minőséget képző krém darabokat, majd további minőség-ellenőrzési lépések során szétválogatják ruhafajtánként, szezononként és típusonként. Az elkészült egységekből képzik a mixeket, amelyeket gondosan, a vevők igényei alapján, sok éves tapasztalattal állítunk össze.

Copyright © 2018 Kiss László

klaszlo197@gmail.com

Minden jog fenntartva.

A jegyzet egészének vagy bármely részének felhasználásához, sokszorosításához, interneten való megosztásához a szerző írott engedélye szükséges.

Az engedély nélkül való felhasználás, sokszorosítás vagy interneten való megosztás minden esetben polgári peres feljelentést von maga után.

A tanulmány útmutatóul szolgál, az abban foglaltak bevezetését mindenki csak saját felelősségére alkalmazhatja a vállalkozásában.

Tartalomjegyzék

Előszó

1. A sikered első pillére:

Forgalomnövelő változtatások az üzlethelyiségben – Nyolc jótanács, amelyeket érdemes átgondolni! – Havi több 10.000 Ft múlik ezeken!

1. 1. Szerezz ötleteket – lehet, hogy amire Te vágysz mások már

régen kitalálták!

1. 2. Figyelj arra, hogy mit teszel ki a kirakatba!

1. 3. A figyelem felkeltése a kirakatban

1. 4. A belső elrendezése az árunak

1. 5. Biztos, hogy hasznos a próbafülke?

1. 6. Duplázd meg azt az időt, amit a vevő vásárlással és nézelődéssel tölt!

1. 6. 1. Újság a férfiaknak

1. 6. 2. Gyereksarok

1. 7. Dupla vállfasor

1. 8. Próbafülke

2. A sikered második pillére:

Sok kiskereskedő, amiatt szenved, mert rossz árut vásárol a nagykereskedésből!

Hogyan találhatod meg a számodra legmegfelelőbb nagykereskedést?

2. 1. Csak azért ne vásárolj egy nagykereskedésből, mert az van

hozzád a legközelebb!

2. 2. Folyamatosan keress fel új és új nagykereskedéseket!

2. 3. Végezz postai úton próbavásárlásokat a téged érdeklő árucikkekből!

2. 4. Engedd, hogy a vevők értékeljék a nagykereskedéseket,

megosztom ennek, a legjobb módszerét.

3. A sikered harmadik pillére:

A megfelelő forgási sebesség kialakítása

3.1. Az áru forgási sebessége

3.2. Miért viszik az új ruhákat jobban a vevők, mint a régebben a vállfán lógókat?

3.3. A cél

3.3.1. A heti törzsvásárlói réteg összetétele

3.3.2. A havi törzsvásárlói réteg összetétele

3.3.3. Hogyan tudod a törzsvásárlóid számát növelni?

3.3.4. Hogyan tudsz nálad nem vásárlókból vagy rendszertelenül nálad vásárlókból törzsvásárlókat formálni?

3.4. A forgási sebesség növelésének legegyszerűbb eszközei

3.4.1. A vállalkozásunk árukészletét 100%-ban egy olyan nagykereskedéshez kötjük, amely heti rendszerességgel 100%-osan lecseréli azt (bizományosi rendszer)

3.4.2. Több bolt fenntartása

3.4.3. A boltban és a raktárban lévő áru folyamatos cseréje

4. A sikered negyedik pillére:

Tanuljunk másoktól – a jó dolgokat lessük el!

4.1. Pillanatfelvétel készítés

4.2. Kérdezd ki a vevőidet

4.3. Mit tegyünk, ha a közelünkben megnyílt egy másik turi és a vevőink rövid idő alatt átmentek a konkurenciához?

5. A sikered ötödik pillére:

Végezz önvizsgálatot! - Mit tehetnék még a sikerért? – Hét lehetőség, amellyel a bevételünket megnövelhetjük!

5. 1. Új reklámtábla kihelyezése

5. 2. Újabb bolt nyitása

5. 3. Kedvezménykártya készítése

5. 4. Játékosztály nyitása (kis autó, Barbi)

5. 5. Használt háztartási cikkek, porcelán

5. 6. Bizsu forgalmazás elkezdése

5. 6. 1. Bizományos értékesítés

5. 6. 2. Amikor saját tulajdon a bizsu

5. 7. Lakástextil forgalmazás

6. A sikered hatodik pillére:

Szezon előtti értékesítés. Hogyan és miért érdemes csinálni?

6.1. Szezon előtt már értékesítsünk!

6.2. Szezon előtt egy hónappal kezd el lecserélni a készletedet

7. A sikered hetedik pillére:

Biztos, hogy a megfelelő árukészletet tartod a boltodban?

7.1. Készíts felmérést a forgalmad és a nyereséged kapcsolatáról

7.2. Tanulj a vevőidtől

8. A sikered nyolcadik pillére:

Ezeket árulhatom? – a legnagyobb dilemma!

8. 1. Bezárt egy kínai bolt átvegyem az árukészletét?

8. 2. Bezárt egy minőségi ruhát árusító butik, átvegyem-e az

árukészletét?

8. 3. Bezárt egy turi, megvehetem-e az árukészletét?

9. A sikered kilencedik pillére:

Duplázd meg a boltodat! „Jó de nincs rá pénzem!”

Hat lehetőség, amelyre nem is gondoltál, de amelyet kihasználhatsz!

9. 1. Internet

9. 2. Baba expo

9. 3. Vásárok

9. 4. Nyiss új üzletet!

9. 5. Árusítás a konkurenciával együtt, a bevételnövelésért!

9.6. Vedd át egy másik bolt üzemeltetését részletfizetéssel

10. A sikered tizedik pillére:

Készítse fel az eladóját az eladásra! Hogyan segíthetjük a vevőket a döntéshozásban?

11. A sikered tizenegyedik pillére:

A legfontosabb vevőid! A megszállottak vagy függők.

12. A sikered tizenegyedik pillére:

A forgalomnövelés reklám eszközei – Hogyan csináld, hogy minden reklámba fektetett forintod bőségesen megtérüljön?

12.1. Reklám

12.1.1. Szórólapozás

12.1.2. Újság hirdetések

12.1.3. Hirdető táblák

12.1.4. Hirdetés az árcédulán, vagy az áru mellett egy kis hirdető táblácskán

12.1.5. Amikor a vásárló hoz vásárlót

12.2. Vevőkártya (?)

12.2.1. Amikor már a vásárlás előtt kap a vevő bont.

12.2.2. Amikor a vásárláskor kap egy bont a vevő

13. A sikered tizenharmadik pillére:

Egy forrás ahol mindig megkapod a legszebb ruhákat a legkedvezőbb áron!

13.1. Vedd be a vevőid ruháit bizományba

13.2. Egy világrengető ötlet, ami megmenthet egy szegény környéken lévő boltot a bezárástól.

13.3. Mire figyeljünk a bizományos értékesítésnél

14. A sikered tizennegyedik pillére:

Amit még megtehetünk! Néhány sikeres ötlet

14. 1. Mindent felárazni!

14. 2. Igényes címke

14. 3. Szálbelövő használata

14. 4. Logó

14. 5. Csali termék

15. Ajánlott nagykereskedések

ElőszóTisztelt kiskereskedő!

Elöljáróban el kell, hogy mondjam azt, hogy az első könyvben már szereplő bevételnövelő ötleteket, ebben a könyvben már nem ismétlem meg. Ezért javaslom, ha már most is működő bolttal rendelkezel, hogy mindenképpen az e-bookok olvasását az elsővel kezd el és az ott leírt, általad még nem alkalmazott ötletekre ugyanúgy figyelj, mint az ebben a második e-bookban leírt ötletekre.

A másik dolog, amire még hangsúlyosabban fel kell, hogy hívjam a figyelmedet a következő: az itt leírt forgalom növelő módszerek sikeresek lehetnek a Te boltodban is, de ha a fejedben már megfordult, hogy a boltodat be kellene zárni a havi nagyon alacsony bevételek miatt, kérlek vizsgálj meg két olyan dolgot is, melyek ebben a kiadványban nem szerepelnek, de a „Kezdő használtruha kereskedők kézikönyve”-ben részletesen írok róluk.

Ez a kettő pedig a következő:

- a megfelelő helyszínen lévő bolt megtalálásának fontossága (sok elképzelhető lehetőség van, de a legjobb általában az, hogy nagy gyalogos forgalmú helyet találjunk),

- a megfelelő méretű bolt kibérlésének a fontossága (általánosságban elmondható, hogy a 35 m2-nél kisebb alapterületű boltok nem tudják kitermelni általában a rezsi költségeket (vannak azért kivételek…)).

Ha ezek nem megfelelőek részedről, sok mindent megtehetsz a forgalmad növeléséért, de az életed jelentősen könnyebb lenne, ha egy jobb helyen lévő üzletet kezdenél keresni mind amellett, hogy az itt leírt forgalomnövelő módszereket is elkezded bevezetni.

Ha úgy döntesz, hogy megfogadod a tanácsom és elkezdesz egy új bolthelyiséget keresni a jelenlegi helyett, akkor javaslom, hogy azt már a „Kezdő használtruha kereskedők kézikönyve!”-ben leírtak szerint keresd és nyisd meg! Nehogy újra elkövesd azokat a hibákat, amelyek azt okozták, hogy ebbe a jelenlegi helyzetbe kerültél.

Ha azonban a boltod kezdetben nyereséges volt, de a sok beragadt készlet miatt szoktak el tőled a vásárlók, akkor két dolgod van:megszabadulni a beragadt készlettől a mellékelt „Hogyan szabadulhatsz meg a beragadt készletektől?” jegyzet ötleteit felhasználva, és új készlettel indítani, de úgy, hogy a folyamatosan termelődő beragadt készletektől, most már alkalmazz egy módszert, amellyel megszabadulsz(!),vagy nyiss egy új helyen egy másik boltot és vidd át oda a beragadt készletet.

Erre mindenki azt szokta mondani, hogy: „Oké, de nincs már rá pénzem!”.

Az e-book 9. pontjában erre is találsz megoldást.

Őszinte tisztelettel

Kiss László1. Forgalomnövelő változtatások az üzlethelyiségben –

Nyolc jó tanács, amelyeket érdemes átgondolni!

1. 1. Szerezz ötleteket!

Ha az elhatározást tettek nem követik, nem fog előrébb jutni a vállalkozásunk!

Bárhol járunk boltokban és látunk egy jó ötletet, polcrendszert, stb. azt ha lehet, fotózzuk le, és próbáljuk a saját boltunkban is megvalósítani. Ne halogassuk a jó ötleteket, adjunk magunknak határidőt, hogy mikorra vezetjük be a meglátott változtatást, mert csak így lehet előbbre jutni.

Ne halogassunk soha semmit. Tervezzünk mindent úgy, hogy a kis ötletek megvalósításának vagy a mai napba, vagy ebbe a hétbe bele kell férnie. A nagyobb vagy költségesebb ötletek bevezetésére pedig adjunk magunknak hosszabb időtávot egy vagy két hónapot.

Érdemes vállalkozóktól, illetve az interneten is utána nézni, hogy a meglátott tárgy elkészíttetése mennyibe kerülhet, vagy mennyiért lehet megvenni. Óriási különbségek lehetnek. Járjunk utána mindennek. Mielőtt elővennénk a pénztárcánkat, mindig készítsünk kalkulációt, hogy mennyire éri meg nekünk is bevezetnünk a látott ötletet.1. 2. Figyelj rá, hogy mit teszel ki a kirakatba!

Szánj időt mindig arra, hogy ha kell naponta 100%-ban cserélődjön a kirakati választék!

Ha van nagy kirakatod, tegyél bele próba babá(ka)t is. Egy ruha mindig feltűnőbb a járókelőknek, ha az próbababára van felrakva.

Ha van nagy kirakatod, tegyél bele próba babá(ka)t is!

Akciókat mindig tedd ki a kirakatba is. Használj mindig nagy betűket a kiírásban és minimum A/2-es méretben hirdess! Azt már messziről meglátják. Egy érdekes régiség (bicikli, varrógép, vagy egy szép színre lefújt faláda, már felkelti az érdeklődést. Készíts mind a négy évszaknak megfelelő design-t és a vevők értékelni fogják.

1. 3. A figyelem felkeltése a kirakatban

Szerezz be és tegyél ki a kirakatba egy olyan tárgyat, ami mozog. Például: Elektromos játékmaci, integető macska, vagy ilyesmit:

Ezeket reggel beindítod, és a mozgás odavonzza a kirakatra az emberek tekintetét. Innen pedig már csak egy lépés, hogy belépjen az ajtón. Ezeket FengShui boltban, vagy nagyobb játék áruházakban meg tudod vásárolni. A hirdető táblát mindig tedd a mozgó tárgy közelébe, hogy a második pillantása odaessen. Majd a hirdetőtábla mellé közvetlenül a kirakat legszebb ruhája kerüljön. Irányítsd a vevőd figyelmét!

Biztos ismered azt az igaz történetet, hogy egy kis ruházati bolt mellé egy hatalmas ruházati bolt költözött, amely óriási reklám transzparenseivel teljesen elnyomta a kis bolt kis reklámjait és kirakatában lévő választékát. A kis bolt tulajdonosa sem volt rest Ő is legyártatott egy a szomszéd bolt reklámtábláival teljesen megegyező hatalmas reklám táblát és kitette a boltja fölé. Csak ez az egy szó volt a táblára írva: BEJÁRAT

Ennél ékesebben beszélő példát nem tudnék elmondani a figyelem irányításáról.1. 4. A belső elrendezése az árunak

Az olcsó és szép

termékek legyenek a

bejárat közelében.

Ha van a boltban középső vállfasor is, akkor úgy a legmegfelelőbb az elrendezés (ha van elég hely), hogy ott szélesebb folyosót kell hagyni.

A legjobban fogyó termékek legyenek mindig a bejárathoz közzel, de mégis olyan távol az ajtótól, hogy a belépők ne zavarják a már válogatókat.

Ezért vannak például a márkaboltokban a legolcsóbb vagy éppen akciós pólók a bejáratnál közvetlenül. Olcsó - mert akciós -, szép - mert új -, kelendő - mert mindenki pólóból vásárol a legtöbbet. Ha nem hiszed, számold meg otthon, hogy hány pólód, pulóvered, blúzod, szoknyád, nadrágod van. Azonnal rá fogsz jönni, hogy sorrendben melyek a legkelendőbb ruhaneműk egy-egy boltban. Ha ehhez még hozzáveszed, azt is, hogy egy-egy terméket, hány évig hordasz, még pontosabb eredményt fogsz kapni. Garantálom, hogy a pólók lesznek azok, amelyeket a legsűrűbben leselejtezel, és újakat vásárolsz helyette. Egy olcsó termékre hamarabb kiad mindenki pénzt, mint egy olyan termékre, amely drágább.

Miért fontos ez?

Először is értelemszerűen a legkelendőbb ruhákért fog a legtöbb vevő bejönni a boltba. Ha már az első percekben talál magának kedvére való ruhát, már nagyobb kedvel, folytatja a nézelődést, keresgélést a boltodban, mivel már „sikert” ért el és nem hiába tölti az időt nálad. Fontos, hogy ezt a sikerélményt elérjük.

A második, hogy aki később érkezik az is látja, hogy más már talált magának ruhát és Ő is nagyobb kedvvel fog neki a nézelődésnek, keresgélésnek.

1. 5. Biztos, hogy hasznos a próbafülke?

Az első könyvben már a 3. pont alatt beszéltem arról, hogy véleményem szerint nem minden boltban szükséges, hogy legyen próbafülke. Az alábbiakban egy módszert ajánlok arra vonatkozóan, hogy megmérd, hogy nálad valóban rontja-e a forgalmat a próbafülke.

Tegyük fel, hogy Te, első osztályú ruhát forgalmazol, vagy a ruháid jellemzően nem kerülnek többe, mint 999 Ft (az 1000 Ft a lélektani határ). Most van próbafülke a boltodban. Mielőtt megszüntetnéd a javaslatom hatására, végezz felmérést arra vonatkozóan, hogy a próbafülkébe bevitt és felpróbált ruhadarabok hányszor keltek el, illetve hányszor kerültek vissza a vállfára!

Ez alapján meg tudod állapítani azt, hogy a próbafülkéd rá- vagy lebeszéli-e a vevőidet a vásárlásról.

Hogyan végezzük el a felmérést?

Gyűjts adatokat a következőkről (összesen, naponta (!)):Hány ruhát visznek be a vevők a fülkébe?Ezek közül, hányat vesznek meg?

Tehát a nap végén ilyen eredményt kaphat Ön:Bevitt ruhadarabok összesen: 221 dbEbből megvásárlásra került: 64 db

A kapott eredmény megfogja mondani Önnek, hogy Önnél rá- vagy lebeszéli a vevőt a vásárlásról a próbafülke. Ha úgy látja, hogy inkább lebeszéli, akkor érdemes megszüntetni.

Milyen értékek a megfelelőek?

Abban az esetben, ha minden második-harmadik ruha megvásárlásra került, akkor a próbafülke hasznos Önnél!

Ellenben ha négy darab bevitt ruhadarabból esetleg egyet vagy egyet sem vettek meg, Önnél a próbafülke lebeszéli a vevőit a ruhákról! Azaz 30%-nál kevesebb vásárlás esetén a próbafülke nem hasznos Önnél!

Valószínűleg ha nem lenne felpróbálási lehetőség a kiválasztott négy ruhadarabból kettőt megvásároltak volna a vevők (50%-os eladási arány).

Jó tanács:

Abban az esetben, ha Önnek már régóta működő, azonban az elvárásánál kevesebb forgalmat lebonyolító boltja van, a próbafülkét érdemes úgy megszüntetni, hogy egy előre bejelentett felújítás / boltátalakítás / festés során legyen kitéve a próbafülke. Így jobban elfogadják a régi vásárlói is, hogy megszűnt a felújítás során. Ha mégis reklamálnak, hangsúlyozza, hogy a megvásárolt ruha visszahozható és levásárolható!

1. 6. Duplázd meg azt az időt, amit a vevő vásárlással és nézelődéssel tölt!

1. 6. 1. Újság a férfiaknak

Ne csak a hölgyekkel törődjön! Ha Önhöz sok olyan vevő érkezik, hogy a férj is elkíséri a feleségét, érdemes erre figyelmet szentelnie.

A párjukkal érkező vevők, sokszor azért távoznak sietve az üzletből, mert a pár egyik tagja unatkozik és ezért türelmetlen. A legtöbb pénzt a hölgyek hagyják ott az üzletekben. Ha párjuk megunja a várakozást, elkezdik sürgetni a hölgyet, aki, ha nem jut elég ideje a vásárlásra, kevesebb pénzt fog hagyni az Ön kasszájában.

Megoldás: le kell kötni a férfiakat! Na, nem kötéllel, hanem ha van helye, tegyen be egy kényelmes fotelt és napi sajtót vagy egy-két férfi magazint, amelyeket szívesen olvasnak férfiak. Meglátja, a befektetés sokszorosan megtérül!1. 6. 2. Gyereksarok

Sok szülő kisebb gyermekével érkezik a boltba, a picik zavarhatják a szülőt a nézelődésben. Érdemes a részükre egy nekik megfelelő méretű puffot/padot kitenni (de tökéletesen megfelel erre az előző pontban említett fotel is) és tévét és DVD-t, vagy ha van lehetőség az egyik mese csatornát bekapcsolni.

A játékok kirakása is jó, de akkor fennáll a veszélye annak, hogy a gyerek többször a felnőtt segítségét kéri, ami ugyancsak elterelheti a felnőtt figyelmét a vásárlásról.

Tehát a legjobb a TV!2. Sok kiskereskedő, a miatt szenved, mert rossz árut

vásárol a nagykereskedésből!

2.1. Csak azért ne vásárolj egy nagykereskedésből, mert az van hozzád a legközelebb!

Egyetlen szempont alapján szabad csak vásárolni: azt a minőséget, amelyet keresek, milyen áron kínálja a nagykereskedés.

Persze ez lehet, hogy tényleg a hozzád legközelebb lévő nagyker, de akkor se ragadj le egynél, állandóan nézd a többi nagykereskedés készletét is.

Ezt egy észak-magyarországi kilenc bolttal rendelkező kiskereskedőtől tanultam, aki, ha tudomást szerzett egy új nagykereskedésről, mindig szakított arra időt, hogy megnézze személyesen is a kínálatukat.

2. 2. Folyamatosan keress fel új és új nagykereskedéseket!

Érdemes folyamatosan új és új nagykereskedéseket felkeresni, mivel lehet, hogy olyan árukészletre akadhatunk, amely még jobb, mint amit eddig tartottunk, de az is lehet, hogy az, amit látunk, megerősít bennünket abban, hogy jó helyen vásároltunk eddig, nem kell változtatnunk! Érdemes távoli helyeket is felkeresni.

Mind a nagyvárosokban, mind vidéken különlegesen jó minőségű és kedvező árfekvésű termékekre lelhetünk. Jellemző tendencia, hogy a fővárosi boltok tulajdonosai vidéken kutatnak új beszerzési források után, míg a vidéki boltok a fővárosi nagykereskedéseket próbálják feltérképezni.

Árak tekintetében akár 30%-os árkülönbségek is adódhatnak nagykereskedés és nagykereskedés között egy-egy terméket illetően. Ez főként abból adódik, hogy mindenki máshonnan szerzi be az árukészletét, illetve a vevőkörük is eltérően vásárol. Emiatt ugyanaz a termék az egyik kereskedésben lehet, hogy hiánycikk, míg egy másikban olyannyira sok van belőle, hogy állandóan akciós áron próbálnak túladni rajta.2.3. Végezz postai úton próbavásárlásokat, a téged érdeklő árucikkekből

Sok nagykereskedés végez postai úton is értékesítést. Általában ezt nem tüntetik fel honlapjaikon, de kérésre szívesen postáznak bármit. Jó tudni ilyenkor, hogy ha rendelünk, és azt 8 munkanapon belül – akár indoklás nélkül - visszapostázzuk, a csomag árát vissza kell kapnunk.

A törvény védi mind az eladót, mind a vevőt. Az eladót annyiban, hogy a posta költséget nem kell megtérítenie, a vevőt annyiban, hogy az áru értékét vissza kell kapnia! Úgyhogy rendeljünk bátran! Ha így ráakadunk egy remek beszerzési forrásra, más kereskedőkhöz képest behozhatatlan előnyökre tehetünk szert.

2.4. Engedd, hogy a vevők értékeljék a nagykereskedéseket

A következő metódust javaslom, ha egy új nagykereskedés áruját próbálod ki.

Először is számold meg, hány darab ruhát fogsz bevinni az üzletbe. Majd minden ruhadarabnál, amikor szálbelövővel felcímkézed, a címkére tegyél egy színjelölést filccel, majd hetente készíts leltárt arról, hogy hány db van még a vállfáidon. Természetesen ezt csak akkor tudod bármivel is összehasonlítani, ha a jelenlegi nagykereskedésedből vásárolt termékeidről is készítesz egy felmérést. A továbbiakban, még ha drágábbak is esetleg az áraik, akkor is abból a kereskedésből érdemes vásárolni, amelyek ruhái gyorsabban fogytak, mert így eléred azt, hogy a ruháid forgási ideje lerövidül és így sűrűn tudod frissíteni a készletedet. Plusz előny, hogy így a beragadt készleted is kisebb lesz.

Érdemes a színjelöléseket egy naplóban vezetni. Írd le, hogy az alábbi színnel jelölt ruhák mikor kerültek be a boltba. Ez segíteni fog abban, hogy amikor akciózol, akkor ki tudd választani azokat a ruhákat, amelyek már nagyon régen ott vannak a boltodban és a vevőid is már „unják őket”. De a színjelöléssel a beragadt készleted is könnyebben tudod azonosítani!

3. A megfelelő forgási sebesség kialakítása

Egy turi nyereségességéhez véleményem szerint 4 alapvető tényező kell:

- Jól megválasztott helyszín – erről az első könyv első fejezetében beszéltem részletesen.

- A megfelelő bolt méret (min. 35 m2) – szintén az első fejezet első részében lett kifejtve részletesen.

- A környéken élők igényének megfelelő minőségű és árú termék – ez több fejezetnek is a témája pl. ezzel főként az egyes könyv hatodik fejezete foglalkozott részletesen.

- Az áru forgási sebessége megfelelő legyen.3.1. Az áru forgási sebessége.

Ez alatt azt értem, hogy a boltban található árukészlet mennyi időn belül frissül, változik meg, cserélődik le TELJESEN!

Ha valaki csak egyetlen bolttal rendelkezik, és a boltja mondjuk egy olyan átlagos 40 m2-es bolthelyiség, akkor kb. 45 méter hosszú vállfasorral rendelkezik, melyre kb. 1600-2200 db ruha fér fel (ha szellősen rakjuk). Az egyszerűség kedvéért a nagyobb 2200 db-al fogok számolni lentebb.

Ha egy napi 50.000 Ft bevételű, jó forgalmúnak tekinthető boltot veszünk (egy alkalmazottal), és a ruhák átlagárát felsőkben mondjuk 690 Ft-ban, a nadrágokét pedig 1190 Ft-ban számoljuk (a felsők kb. a napi forgalom 80%-át, az alsóruházat pedig kb.20%-át adják - ezek tapasztalati értékek), akkor a napi fogyás felső ruházatból 40.000 Ft/690 Ft=58 db, 10.000 Ft/1190 Ft=8 db. Ez összesen 58+8=66 db ruha. Ha hetente 5 napot számolunk és a szombatra csak fél forgalmat, akkor 5,5x66 db=363 db ruhát adunk el. Az havonta 363x4=1452 db ruha.

Mivel a vállfán lévő ruhák száma 2200 db-ban határoztuk meg, azt lehet mondani, hogy egy ilyen forgalmú boltban havonta kb. a ruhák 66%-ban cserélődnek.

Ez az állítás sajnos nem igaz! Mivel a boltban minden héten pótoljuk a fogyást és sok esetben pontosan az új terméket viszik el a vevők. Mivel a régebbieket már a múlt héten vagy az az előtti héten is már látták, és akkor sem kellett nekik, valószínűleg most sem fogják elvinni, hacsak nem évszakváltás volt közben vagy a fizetésre vártak. De a lényeg mégis az, hogy az új ruhák közül mindig nagyobb a fogyás, mint a régebbi ruhákból, ezért a fenti értéket a korrektebb becslés miatt érdemes megfelezni és így azt kapjuk, hogy egy hónap alatt kb. a ruhák 33%-a cserélődik ki.3.2. Miért viszik az új ruhákat jobban a vevők, mint a régebben a vállfán lógókat?

Ennek megválaszolásához először is tudnunk kell azonosítani a vevőinket, megértve a vásárlási szokásaikat:Az első, hogy a vevőink 30%-a mindig törzsvevő. Ők azok, akik rendszerint minden héten legalább egyszer benéznek hozzánk és ekkor átnézik a teljes választékot. Az ő számukra szinte, csak az új heti friss áru jelent olyan készletet, amelyet meg fognak vásárolni. Lévén, hogy főként Ők azt nézik át. Ők hobbi vásárlók. Élet stílusuk a vásárlás, a turizás.A másik vásárlói körhöz tartoznak azok, akik anyagi okok miatt a fizetés megérkezésekor, azaz a hónap elején tudnak ruhaneműt vásárolni, ők havonta egyszer fognak hozzánk bejönni. Azokat, akik havonta egyszer fizetéskor benéznek hozzánk szintén a törzsvásárlóink közzé sorolhatjuk. Ők a vásárlásaikkal kb. a teljes forgalmunk 10%-át fogják hozni. Számukra ilyenkor a bolt 33%-a új áru lesz (négy héten keresztül mindig töltöttünk a boltba új árut és annak a maradékát most ők egyben látják).A harmadik csoport az, aki valamilyen oknál fogva arra jár és mivel szokott turikban nézelődni, vásárolni, ezért most benéz hozzánk is. Ők adják a teljes bevétel maradék részét, azaz kb. 60%-át. Számukra a teljes készlet új árunak fog számítani.

A másik dolog, amit figyelembe kell vennünk, hogy vannak ruhák, amelyek ugyanúgy nem kellenek sem az egyik sem a másik vevőnek. Ezeknek a ruháknak vagy a fazonja, vagy a mintája, vagy a színe olyan, amely a nagy átlagnak nem tetszik. Olyanok ezek a ruhák mint egy autókereskedésben egy rózsaszín Cadillac. Valószínűleg csak egy két ember van a világon, aki rózsaszín Cadillac-re vágyik, de hogy az az ember mikor jön be a kereskedésbe azt nehéz befolyásolni. Az ilyen ruháktól minden áron meg kell szabadulni, mert csak rontják a bolt forgalmát. Addig ugyanis, amíg nem kerülnek le a vállfáról, nem tudunk a helyükre olyan ruhát tenni, amelyet megvennének a vásárlók és nyereséget tudnánk termelni belőlük.

A legtöbb ember nagyon nehezen tud megválni azoktól a dolgoktól, amelyekért pénzt adott, de neked meg kell értened, hogy a vállalkozásodban mindennél fontosabb az, hogy nyereséget termeljél. Inkább ajándékozd el egy segélyszervezetnek, ha más módot nem találsz arra, hogy megszabadulj tőlük, mint, hogy holt készletként akár a raktáradban, akár a bolt vállfáján díszelegjenek.

Meg kell értened, hogy azok a ruhák, amelyeket hétről hétre látnak a vevők, negatív hatással van rájuk, mert azt tudatosítja bennük, hogy itt csak régi, már látott ruhák vannak. Akkor meg minek töltsem itt az időt?Más fejezetekben már adtam pár ötletet, hogy mit tudsz ez ellen tenni, most itt megismétlem őket csak felsorolásszerűen: a felső vállfasor ruháit cseréld le az alsóra, a raktár készletedet és a bolti készletedet hetente forgasd egymás között (így ugyanazt a ruhát csak kéthetente látják ismét a vevők), ha több boltod van forgasd az árut a boltjaid között, ha más helyszíneken is árulsz a boltjaidon kívül (művelődési házak, vásárok, piacok), akkor oda sok régi ruhát vigyél és a friss árut tartsd bent a boltban, a online hirdetéseidben a régi ruhákból csinálj ruha csomagokat, stb.3.3. A cél

Minden bolt tulajdonosnak célul kell kitűznie, azt, hogy a 3.1.-ban leírt törzs vásárlói réteg minél nagyobb legyen és azok akik csak rendszertelen vásárlóink, azokból törzsvásárlók legyenek. A vállalkozásod annál erősebb minél inkább el tudod érni azt, hogy a heti és a havi törzsvásárlói réteged növekedjen.3.3.1 A heti törzsvásárlói réteg összetétele

Az igazság az, hogy a heti rendszerességgel hozzád járó törzsvásárlók egy része olyan személy, aki hobbi szinten vásárol. Valójában nincs szüksége ruhára, csak a vásárlás vagy a turkálás öröméért járnak turikba. Jellemző rájuk, hogy van tartalék pénzük, vannak megtakarításaik. Többet keresnek, mint amennyit elszoktak költeni.

Ha a településeden vannak más turik is, oda is biztosan rendszeresen benéznek. (vagy ha Te nagyon jó vagy, akkor másokhoz rendszertelenül csak be-benéznek).

Másik részük olyan, akinek nincs pénze, de mivel szeret beszélgetni vagy társaságban lenni, és ezt megkapja a te boltodban ezért ez a kapcsolat a számára olyan fontos, hogy rendszeresen nálad van, a boltban. Ez nem baj mert ha a heti frissítéseidben talál magának valót azt biztosan megveszi. Mások pedig azt látják, hogy mások is járnak hozzád tehát érdemes nekik is bejönni a boltodba. Tehát ezek a „barát”vásárlók igen fontosak a boltod számára.3.3.2. A havi törzsvásárlói réteg összetétele

Ezek a személyek nem „hobbi”, hanem „szükség” vásárlók. Anyagilag mindent megtesznek azért, hogy a havi bevételükből megéljenek, vagy megéljen a családjuk. Ennek egyik eszköze az, hogy nem új ruhát vásárolnak, hanem használt ruhát, amely olcsó. Ők havonta egyszer, fizetés után érkeznek a boltunkba és csak azt vásárolják meg általában, amire a családjuknak az elkövetkező időkben szükségük lesz. Egyéb időpontban csak akkor jönnek, ha valamit pótolniuk kell, például a gyerek az oviban az utolsó tréning alsóját is tönkretette és most mindenképpen kell vásárolniuk egy-két darabot, mert már nincs otthon egy használható darab sem.3.3.3. Hogyan tudod a törzsvásárlóid számát növelni?

Mindkét réteg (heti és havi törzsvásárlók), növekedéséhez tudunk hatékony eszközöket használni.

Már most mondom, hogy a kínai boltok vagy az új ruhát vásárlók közül nagyon nehéz, kivéve, ha krém ruhát árulsz a boltodban.

A legkönnyebb más használtruha boltok törzsvásárlóit a saját törzsvásárlónkká tenni. Tehát azokat, akik másokhoz rendszeresen bejárnak, hozzánk viszont csak néha néznek be.

A törzsvásárlók számát ugyanazokkal az eszközökkel tudjuk gyarapítani, amelyekkel az eddig nálunk nem vásárlók számát is gyarapíthatjuk. Más fejezetekben már írtam ezekről az eszközökről, de itt most is felsorolom őket fontosság szerint (elől állnak a fontosabbak):szép és megfelelően kínált áru, tisztaság, átláthatóság,folyamatosan megújuló árukészlet (forgási sebesség rövid),az eladók végtelen barátságossága, kedvessége – a vevők jelentős része egy kis boltba az eladók miatt is visszajönnek,reklamáció kezelés korrekt,kedvezmény vagy törzsvásárlói kártya rendszer,kuponok.3.3.4. Hogyan tudsz nálad nem vásárlókból vagy rendszertelenül nálad vásárlókból törzsvásárlókat formálni?

Az első lépés, hogy próbáld meg ezeket az embereket minél több módon elérni.

Ilyen módszer lehet

- a postaládájukba kapott szórólap, vagy szórólap kedvezményre jogosító kuponnal kiegészítve,

- újság hirdetés, melyet elolvasnak, esetleg kuponnal kiegészítve,

- internetes reklám,

- a bolt elé kihelyezett reklámtábla,

- egy vásárlási kedvezmény kártya, amelyet egy ismerősük ad át Nekik,

stb.

Szóval ezeket az embereket legfőképpen hirdetés, azaz reklám útján tudjuk elérni!

Amikor eljönnek hozzád és vásárolnak, adjál nekik még egy kedvezmény kupont és még kettőt, hogy a barátnőjüknek is adjanak belőle. Ezek a kuponok legyenek lejárati idővel ellátva, hogy belátható időn belül visszatérjenek hozzád. Érdemes ezt az új áru érkezésére időzíteni.

Ha a folyamatosan adott kuponokkal el tudod érni azt, hogy rendszeresen benézzen hozzád és vásároljon, akkor szereztél egy új törzsvásárlót! Két-három beváltott kupon után már magától, kupon nélkül is el fog hozzád jönni.

Mindaddig az is marad, amíg mindig talál magának a boltodban megvásárolható ruhaneműket. Már az is pozitív, ha nincs pénze most, de ha lenne, akkor tudna mit vásárolni, mert ez azt jelenti, hogy amikor lesz pénze valószínűleg el fog hozzád jönni.

Ha azonban többször egymás után nem talál semmit (és ebben a nagy beragadt készlet sokban hozzájárulhat), akkor egy idő után el fogod veszíteni. Ha van egy terméked, ami biztosan a legolcsóbb más boltok áraihoz képest, akkor már csak azért mindig hozzád fognak jönni és mellette megveszik azt is, amely ugyanolyan áron van mint a konkurenciánál.

Abban, hogy heti vagy havi törzsvásárlód lesz, azon nem igazán tudsz változtatni, mert az inkább az Ő anyagi és családi, azaz szociális hátterétől függ.3.4. A forgási sebesség növelésének legegyszerűbb eszközei

3.4.1. A vállalkozásunk árukészletét 100%-ban egy olyan nagyke- reskedéshez kötjük, amely heti rendszerességgel 100%-osan lecseréli azt (bizományosi rendszer)

Ennek a rendszernek mára már kialakult forgatókönyve van, melyet néhány nagykereskedés kicsit lazábban, néhányan viszont még szigorúbban szabnak meg.

A szerződési feltételek vagy szabályok, bár keménynek tűnhetnek egy kiskereskedő számára, de a céljuk nem az, hogy a nagykereskedő a kiskereskedő kárára nyerészkedjen, hanem az, hogy egy olyan korrekt rendszer legyen létrehozva, hogy MINDKÉT fél részére HOSSZÚTÁVÚ biztos megélhetést biztosít.

Mik ezek a feltételek:a nagykereskedők általában a minimum 60m2-es bolttal kötnek szerződést

Minél nagyobb az üzlethelyiség, annál biztosabb, hogy több vásárló fogja látogatni, amely nagyobb bevételt és több eladott árut biztosít, ha több az eladott áru a nagykereskedő is jobban tudja a saját belső forgási sebességét növelni, hiszen neki is az az érdeke, hogy minél kevesebb el nem adott ruhát kelljen belekevernie abba a mennyiségbe, amely egy másik kiskereskedő boltjába fog kiadni.)a ruhákat általában magasabb áron kapják, mintha a válogatott áron kellene megfizetni

A 800 Ft/kg-os I. osztályú ruhákat egy kis extrával keverve mondjuk 1200-1400 Ft/kg-os áron kapják meg a kiskereskedők.nemcsak az eladott áruk kilós árát kell megfizetniük, hanem az a fölötti bevétel 40%-át is kiszámlázza a nagykereskedő feléjük

Ez azt jelenti, hogy ha a 1400 kg ruhát kapott a kiskereskedő (ennyi kell egy 60 m2-es bolt feltöltéséhez, és abból eladott 500 kg-ot, és a 500 kg kaszázott értéke nagyobb mint a 500 kg x a szerződött ár, akkor a szerződött áron felüli rész 40%-át is ki kell fizetnie a nagykereskedő felé.

Számszerűsítve ez a következőt jelenti:

500 kg x 1400 Ft/kg-os átadási ár = 700.000 Ft

A kiskereskedő 2600 Ft/kg-os áron árulta a ruhát ezért az ő bevétele 500 kg x 2600 Ft/kg = 1.300.000 Ft

Ebből kifizet a nagykereskedőnek 700.000 Ft-ot (1400 Ft-os ár) és a maradék, azaz 1.300.000 Ft – 700.000 Ft = 600.000 Ft 60 %-át.

600.000 Ft x 0,6 = 360.000 Ft

A kiskereskedő heti bevétele tehát ebben az esetben tehát 600.000 Ft – 360.000 Ft = 240.000 Ft (bruttó).

Az havi 240.000 Ft x 4 hét = 960.000 Ft (bruttó).

Vegyük ki ebből a rezsi költségeket (hiszen árura nem kell költeni):

Két alkalmazott (az egyik a tulajdonos): 500.000 Ft/hó (200.000 Ft + 300.000 Ft)

Bolt bérleti díja: 200.000 Ft/hó

Áram, víz, fűtés, könyvelő: 70.000 Ft/hó

Összes költség: 770.000 Ft

A vállalkozás nyeresége: 960.000 Ft – 770.000 Ft = 190.000 Ft

190.000 Ft talán nem tűnik egyeseknek soknak, de ne felejtsük el, hogy fentebb már kifizettünk magunknak egy bruttó 300.000 Ft-os fizetést!

Ha havi 22 munkanappal a tulajdonosnak megmaradó bruttó 960.000 Ft-ot elosztjuk (az éves munkanapok számát az ünnepnapok csökkentik a szombati fél napos nyitva tartás viszont növeli), akkor 43.600 Ft a napi kasszázott bevétele a boltnak.

Ez egy igen szép bevételnek számít, hiszen ebben nincs áruköltség! A napi rezsiköltséget kivonva belőle igen szép összeg marad meg az üzlet tulajdonosnak.

Ezt az összeget lehet még természetesen növelni is, érdemes próbálkozni esőáras értékesítéssel ebben az esetben is. Mondjuk 3600 Ft/kg-os árral indítva és végül 1400-al befejezve. Vagy darab áron értékesítve, de azt is esőáras módon. Mondjuk az első nap 900 Ft/db minden darab, az utolsó napon pedig 400 Ft. Ha a havi bevételünk így magasabb lesz, mint ha kilós áron értékesítettünk volna, akkor így kell hagyni a rendszert.3.4.2. Több bolt fenntartása

Az árukészlet forgatását mi magunk is megtehetjük, ha több boltot tartunk fenn. A legtöbb boltot fenntartó kiskereskedő szerint az ideális legkisebb szám ebben az esetben a három bolt. Ők két boltjukban szék extra illetve krém árut tartanak, és a két bolt között forgatják az árujukat plusz frissítik azt a heti fogyással arányosan. A harmadik boltban a már többször fordult, beragadt árut viszik be és ott alacsonyabb, akár fél áron is próbálják azt eladni.

Ez a rendszer azért jó, mert ha a két jó boltban akciózással próbálnánk eladni a terméket minden áron, akkor a vevők egy idő után már nem vennék meg az eredeti magasabb áron, hanem mindig az akcióra várnának. Ha viszont soha sem akciózunk, akkor tudják, hogy itt a ruháknak ennyi az ára és holnap és a jövő hónapban is ennyi lesz, ezért annyiért fogják megvenni extra profithoz juttatva bennünket.

A harmadik bolt is népszerű lesz a vevők körében, mert az alacsony ár vonzó lesz. Ezt a harmadik boltot általában más településeken szokták megnyitni a vállalkozók, hogy saját boltjaik forgalmát ne rontsák vele.

Azonban még így is marad egy bizonyos beragadt mennyiség a vállalkozásban, hiszen minden ruhát nem fognak a vásárlók megvenni. Ezeket általában továbbadják alacsony áron más kereskedőknek, piacosoknak, vagy legrosszabb esetben egy segélyszervezetnek vagy a helyi családsegítőnek. Így jót is tettek és a készlet sem nyomja a vállalkozást.3.4.3. A boltban és a raktárban lévő áru folyamatos cseréje

Akik csak egy bolttal rendelkeznek és a 40 négyzetméteres boltjukban nem adnak el naponta 50 darabnál több ruhát, azok részére lett ez a módszer kitalálva. Mivel az eladott ruha mennyisége havi szinten is alacsony. A készlet forgási sebessége nagyon lassú és a vevők folyamatosan ugyanazokat a ruhákkal találkoznak.

Azok tudják nagy hatásfokon alkalmazni, akik jelentős raktár készlettel rendelkeznek.

Módszerek melyek beváltak:

- egyesek a bolti készlet 5-10%-át naponta, még nyitás előtt lecserélik a raktárban lévő ruháikkal. Persze időről időre a ruhák ismét visszatérnek a boltba, de sok vevő ezt nem fogja érzékelni és azt hiszi, hogy ide mindig sok új áru érkezik.

- mások ritkábban, de akkor nagyobb mennyiséget cserélnek le. Hetente 2x hétfőn és csütörtökön a bolti készlet 30%-át cserélik le a raktár készletből, melyben mindig tartanak legalább 2x 30% mennyiségű ruhát. Így a hétfőn beszedett ruhák legközelebb a következő hét csütörtökön kerülnek ismét be a boltba (10 nappal később).

Előnye ennek a módszernek, hogy a vevők mindig érzik, hogy itt „új áru van” és így szívesen jönnek a boltba. Hátránya viszont, hogy az évszakok végén nagyobb elfekvő árukészlet marad a vállalkozás tulajdonában. Összességében azonban én nem ismerek jobb és olcsóbb módszert a nagyobb mértékű árufrissítésre.

Természetesen a fogyást pótolni kell a nagykereskedésekből és a heti valóban új árut még a 30%-os forgás mellett is ki kell tenni a boltba. Vagyis ha Te hétfőn teszed ki az új árut mindig, akkor aznap kerül be a vállfára a valódi ÚJ áru és mellette még + 30% árucsere is.

A többi lehetőségre most nem térnék ki, mert azokat részletesen ismertetem a „Hogyan szabaduljunk meg a beragadt készleteinktől?” jegyzetben.4. Tanuljunk másoktól - a jó dolgokat lessük el!

4.1. Pillanatfelvétel készítés

Érdemes időnként akár egy egész napot is arra szánni, hogy a versenytársakat, vagyis a környék turijait felkeressük, és úgynevezett pillanatfelvételt készítsünk, amelyek során a következő kérdésekre próbálunk tárgyilagosan válaszolni:hány órakor történt a pillanatfelvétel,nyitva tartás,az áru milyen nemzetiségű (ezt a ruhákba varrt címkékről bárki meg tudja állapítani már egy-két hónap után is),az üzlet mérete,hány alkalmazott van,hány vevő van a boltban,a bolt fekvése milyen (buszmegálló közelében, óvoda mellett, stb.),hogyan reklámozza magát a bolt,mi az, ami szimpatikus benne,mi az, ami ellenszenves,megjegyzés (ez bármi lehet, ami nem fért bele a fenti kérdésekbe),mi az, amit át kéne venni tőlük (?).

Ezt a pillanatfelvételt érdemes a mi boltunkkal is elvégezni, ha nem tudunk tárgyilagosak lenni, akkor valaki mással, mondjuk egy vevővel – vagy akár többel is készítessük el. Ezt mindig nagyon szívesen megteszik az emberek, ha van szabad idejük. Csak arra figyeljünk, hogy olyan személlyel készítessük el, aki más turikban is rendszeres vásárló.

Több szem többet lát elv alapján, sok minden olyan részlet előjöhet ilyenkor, amelyet mi, akik benne vagyunk folyamatosan a boltban, észre sem veszünk.4.2. Kérdezd ki a vevőidet

Én magam is, sok változást eszközöltem az első kiskereskedelmi boltunkban, mert a vevőkkel való beszélgetéseim közben rádöbbentem, hogy sok mindent a konkurencia jobban csinál mint én, és ha azt akarom, hogy az Ő vevői hozzám pártoljanak, akkor nekem is meg kell valósítanom azokat a dolgokat, amelyek ott jobban mennek mint nálam.

Ilyen kérdéseket tehetünk fel a vevőknek, hogy:Melyik turiba jár még?Miért néz be hozzájuk is és hozzánk is?Hol nyíltak turik mostanában?Azoknak a turiknak milyen a nyitvatartásuk?Milyenek az eladók?Szebb az árujuk?Miért érdemes hozzájuk bemenni?Miért szeretnek a vevők ott vásárolni?

stb.

Egy árharcba belemenni, soha nem a legjobb

választás.

Ha egyszer már feltettük nekik ezeket a konkrét kérdéseket, ezek a vevők rendszeresen be fognak maguktól is számolni arról, ha valamilyen ránk kedvező vagy éppen kedvezőtlen fordulat történt a konkurenciánál. Természetesen a ránk kedvezőtlen hatásokra, azonnal valamilyen válaszlépést kell tennünk.

Itt jegyzem meg, hogy ez sosem lehet egy árharc, amelyben a konkurencia alá szeretnénk menni árban. Főleg akkor nem, ha már most is éppen, hogy vegetál a turink, mert abba bedőlne a vállalkozásunk.4.3. Mit tegyünk, ha a közelünkbe költözött egy másik turi?Először is látogassuk meg a konkurens boltot és próbáljuk átnézni a kínálatukat és a ruháik árfekvését!Ha mi magasabb áron forgalmazunk jelenleg, de nem túl nagy az árkülönbség, nem kell gondot csinálni belőle. Kis különbség nem lehet probléma. Mondjuk 10-15%-os árkülönbség nem olyan nagy, hogy a vevőket zavarná a vásárlásban, főleg ha a minőség azonos.30-40%-os árkülönbség, azonos minőség esetén már gondot okozhat.Ha Te 10%-al drágább vagy a konkurenciánál, az nem fogja a vevőket a vásárlásban zavarni, ha a megfelelő ruhadarabot nálad találják meg.Előfordulhat, hogy a mi eladóink kedvesebbek, a szolgáltatásunk magasabb színvonalú, vagy a boltberendezésünk a másik bolt igénytelensége miatt más vevőkört vonz, akiket az akár 30%-os árkülönbség sem zavar.Ha a forgalmunk nem változik a közelben lévő bolt miatt, nem kell változtatni feltétlenül.Előfordulhat, hogy az, hogy több turi vagy ruházati bolt van egy helyen inkább még több vevőt vonz a városrészbe és ez még élénken is hathat a forgalmunkra.4.4. Mit tegyünk, ha a közelünkbe költözött egy másik turi és a vevőink rövid idő alatt átmentek a konkurenciához?Ha versenybe tudunk velük szállni, akkor vegyük fel a kesztyűt. Arra, hogy mit lehet tenni az 5. pontban adok néhány ötletet.Ha nem tudunk velük versenybe szállni és a forgalmunk a nyereséges szint alá esik (és nem Január van), akkor jobb gyorsan egy új helyre költöztetnünk a boltunkat, mint, hogy veszteségesen üzemeltetjük még hónapokig. Lehet, hogy egy új helyen egy még jobb helyet sikerül találnunk, mint ahol most vagyunk.Egy további lehetőség:

Itt írnék le egy beszámolót, melyet egy kiskereskedő osztott meg velem, aki több mint 20 éve egy kis boltot üzemeltet Békés megyében. A városukban folyamatosan 5-10 turi van, melyek közül néhány állandóan működik, míg egyesek nyitnak-csuknak. Az évek során már többször előfordult, hogy a közvetlen közelében nyitott rá egy turi és a bolt tulajdonosa, óriási akciókkal igyekezett a vevőket magához csalogatni az Ő boltjából. Mivel Ő már pontosan tudja a nagyker árakat, ezért már tapasztalatból tudja, hogy egy bizonyos ár alatt értékesíteni a magas költségek miatt nem szabad a termékeket.

Mivel az akciózó bolt árai legtöbbször ez alatt a szint alatt mozognak, biztosan tudja, hogy a bolt tulajdonosa is előbb-utóbb rá fog erre döbbeni és vagy bezárja csőd miatt a boltját, vagy az árait kénytelen lesz emelni, mert veszteségesen biztosan nem fogja üzemeltetni sokáig. Ez a logika az évek során mindig beigazolódott, ezért ma már nem esik kétségbe egy ilyen rányitás miatt.4.5. Üzenet azoknak, akik most fognak rányitni egy már korábban a közelükben lévő boltra!

Tisztelt „rányitó”!

Először is ezt a szót nem, mint negatív tettem idézőjel közzé, hanem csak valahogy szeretném ezt a szituációt leírni. Minden bolt nyeresége egyetlen dologból tevődik össze. Ez pedig az árkülönbség. Az az árkülönbség, amely a beszerzési és az eladási ár között keletkezik. Ha ebből az árkülönbségből a költségek levonása után nem marad semmi, vagy esetleg mínusz összeg jön ki, az azt jelenti, hogy veszteségesen üzemelteted a vállalkozásod. Ha a kezdeteknél úgy gondolod, hogy alacsony árréssel fogsz forgalmazni, hogy nagy tömegeket vonz a boltodba és, hogy az alacsony árakkal elcsald a konkurenciától a vásárlókat, úgy érdemes ezt megelőzően egy árkalkulációk végeznie, hogy különböző árrések esetén mekkora az a forgalom, amely mellett még nyereségesen működik a vállalkozás.

Vegyünk egy példát.

A havi költségek:

Bér: 300.000 Ft

Bérleti díj: 120.000 Ft

Rezsi, könyvelő: 50.000 Ft

Benzin: 20.000 Ft

Összesen: 490.000 Ft

Amennyiben a havi eladásokból ez az összeg befolyik, abban az esetben a vállalkozásban nyereség nem keletkezik (de a bolt nem veszteséges és működik (!)). Természetesen a 27%-os áfa egy kicsit bonyolítja a dolgot, de tételezzük fel, hogy alanyi adó mentes a vállalkozás (mint a legtöbb hazai turi ma) és a 27%-os áfát már a nagykerben kifizettük (hiszen ott áfásan kell az árut megvásárolnunk). A 490.000 Ft kitermelésére most készítsünk néhány kalkulációt:

Ha mondjuk a boltodban folyamatosan 1000 db ruha van melyek 30%-os árréssel vannak felárazva és a ruhánkénti átlag árrés forintosítva mondjuk 250 Ft, akkor ahhoz, hogy a 490.000 Ft összejöjjön 490.000 Ft / 250 Ft =1960db ruhát kell eladnia havonta, azaz hetente 490 db-ot. Naponta (6 napot számolva mivel szombaton is nyitva vannak általában a turik) 82 db-ot. Azaz a vállfán lévő árukészlet 8,2%-át.

40%-os árréssel számolva, a ruhánkénti nyereség 333 Ft (250/30*40): 490.000 Ft / 333 Ft = 1471 db ruha havonta. Hetente 368 db-ot. Naponta pedig pedig 61 db-ot. Azaz a vállfán lévő árukészlet 6,1%-át.

50%-os árréssel számolva a ruhánkénti nyereség 417 Ft (250/30*50): 490.000 Ft / 417 Ft = 1175 db ruha havonta. Hetente 294 db-ot. Naponta pedig pedig 49 db-ot. Azaz a vállfán lévő árukészlet 4,9%-át.

A további számításokat már biztosan Te is el tudod végezni önállóan is.

(A napi forgalom elég változó lehet. Például az időjárás függvényében hol több, hol kevesebb ember jön be a boltba. Ezért érdemesebb a heti és a havi eladást összegezni és az már jól megfogja mutatni, hogy milyen a boltod forgalma. Ha a számaidat az átlagos havi forgalmi mutatókhoz is viszonyítod (Kezdő használtruha kereskedők kézikönyve 2. pont) akkor még valóságosabb képet kapsz arról, hogy milyen a boltod forgalma.

Nagyon fontos azt is figyelembe venni, hogy a magas eladási darabszám nagyon fontos, hiszen a forgási sebesség nem lehet nagyon kicsi. Azaz, ha magasan tartjuk az árakat, akkor kevesebb ruhát adunk el és hamar beragadt készleteink lesznek, míg az alacsony árakkal a forgási sebesség megnőhet, de az alá nem mehetünk, hogy már veszteségesekké váljon a bolt. Azaz nagyon alacsony árakat sem diktálhatunk a boltunkban!)

Senki se ijedjen meg ezektől a számoktól és kalkulációktól. A valóságban az árazás általában úgy történik, hogy egy-egy ruhadarabért a vevő is annyit hajlandó adni, amennyit hasonló helyzetben mi is megadnánk érte. Ez fog egy átlag árat kihozni, melyet általában alkalmazunk a boltban.

Én a leghatékonyabbnak azt tartom egyébként, ha az azonos vállfás termékek egy áron vannak a boltban. Erről egy másik fejezetben már részletesen írtam. Ez a vevők szempontjából egy nagyon vonzó árpolitika, mert a vevők, amikor másodjára bejönnek a boltba már tudják, hogy mennyit fognak egy-egy ruhadarabért fizetni.

A legnagyobb probléma, akkor van, ha a mi boltunk beárazott vállfás turi, ahol már megjelent a beragadt készlet is és egy esőáras rendszerben lévő bolt nyílik a közelünkben amelyben a nálunk forgalmazott minőség is megkapható töredék áron, heti árucserével. Ha tömegeket vonz a közeli bolt és látszik, hogy nyereséges, talán ebben az esetben csak két dolgot lehet tenni:

1. Ha a boltunk nagyobb, mint 60 m2, akkor mi is leszerződhetünk egy olyan nagykerrel, aki hasonló árut biztosít a részünkre, mint amilyen a jól menő konkurenciának van.

2. Menekülni. Ha nincs tartalék pénzed a bolthelyiség váltásra, akkor a következő néhány hét bevételéből ne árut vegyél, hanem csak a raktár és a bolti készletet forgasd. A bevételből pedig egy másik településen vagy másik városrészben bérelj ki egy üzlethelyiséget, és amint tudod költöztesd oda át a boltodat. Lehet, hogy más tanácsot vártál, de van, amikor a menekülés az egyetlen kiút, hogy megmentsd a vállalkozásodat.

Egy kiskereskedő mesélte, hogy mivel a falujukban nem volt turi (1500 fős kistelepülés), ezért azt gondolták, hogy jó ötlet lenne egy turit nyitni. Sajnos a forgalmuk olyan alacsony volt, hogy nem tudták nyereségesen üzemeltetni a boltot. De nem felszámolták a vállalkozást, hanem a 20 km-re lévő kisvárosba átvitték a boltot, ahol természetesen akkor már több turi is működött. A tartott árut jelentősen át kellett variálniuk, mert a környék ahol nyitottak a sportpályák közelében volt és a sport ruházat igen csak kelendő volt azon a környéken, de a bolt ma is megvan és működik (több mint 15 éve).5. Végezzünk önvizsgálatot! Mit tehetnék még a sikerért?

Fontos néha a saját üzletünket is átnézni alaposan. Mondjuk havonta egyszer. Tegyük fel ilyenkor magunknak a kérdést: Mit lehetne jobban csinálni? Az alábbiakban közlök egy ilyen önvizsgálatot, amelyet a saját kiskereskedelmi boltunkkal kapcsolatban egy elemzés kapcsán leírtunk (ez az üzlet egy 80m2-es holland és angol ruhát vegyesen forgalmazó boltunk volt, 1600 vállfán felnőtt ruha volt kitéve, 300 vállfán gyerekruha, 4 db egyenként 4 m2-es turi asztal volt a vállfák között felállítva (3 felnőtt, 1 gyerek asztal), és volt egy polcrendszer, amelyen 80-100 pár cipő fért el).

Az alábbi hibalista készült el egy ilyen önvizsgálat során:a raktár és a bolt között az áru nem jól (nem szabályozott rend szerint) cserélődik,néhány ruhafajta hiányzik, amelyeket pedig a vevők rendszeresen keresnek (tréning alsók és felsők, fürdőruhák, női táska, stb.),sok az extra ruha, a hiányzó krém ruhát pótolni kellene,az akciókat hamarabb kellene elkezdeni reklámozni,kellene egy új cipőforrás, mert a régi kezd bedögleni,az asztalon lévő ruhák nagyon gyenge minőségűek, meg kell szabadulni tőlük minél hamarabb,a fix áras gyerek turi asztalt csökkenő árasra kell változtatni, mert nem forog már a rajta levő áru,a csökkenőáras turiasztal árait, az utcai hirdető táblákon is hirdetni kellene,táska, öv, illetve nyakkendő állványt kellene beszerezni, mert most dobozban vannak kínálva,új pelenkát kellene forgalmazni, így a babaruha is jobban fogyna.Az alábbi lista egyes pontjait napokon belül megoldottuk egyes pontjait még két-három alkalommal felírtuk a következő átvilágítások alkalmával a listára, mire meg lettek oldva … és volt, amit soha nem tudtunk megoldani – például nem sikerült krém táska forrásra rálelnünk, amely még a vevőink számára megfizethető lett volna.

Érdemes folyamatosan elemezni és leírni azt, hogy mit lehetne még megtenni a havi nagyobb bevétel érdekében. Érdemes ezt olyan módon megtenni, hogy mennyi a költsége és mennyi a kalkulálható nyereség a bevezetést követő hónapban, erre is közlök néhány példát:5.1. Új reklámtábla kihelyezése

Költsége egyszeri: 40-70.000 Ft

Várható bevétel: akár 30-100.000 Ft/hó

Ha a réginél jobbat találtunk ki, ez általában jó befektetés szokott lenni.

5.2. Újabb bolt nyitása

Költsége: kb. 800-1.500.000 Ft

Várható tiszta nyereség:100-300.000 Ft/hó

Az új bolt nyitására mindenkit bátorítok, aki már az elsőt nyereségesen üzemelteti! Figyelem! Ne felejtsétek el a három alapszabályt: megfelelő méretű bolt, forgalmas helyen, megfizethető bérleti díjjal! Lásd bővebben a „Kezdő használtruha kereskedők kézikönyve”-nek első pontjában!

Aki az elsőt még nem tette nyereségessé az vagy dolgozzon rajta, ha a probléma kiküszöbölhető. De ha nem, mert vagy a helyszínnel van a baj vagy a mérettel, akkor keressen egy új bolthelyiséget, ahová átköltöztetheti a boltkészletét (lásd az „Előszó”-ban.).5.3. Kedvezménykártya készítése

Költsége alkalmanként: 3.000 Ft/100 db

Várható tiszta bevétel alkalmanként:30-50.000 Ft

Találjunk ki kedvezménykártyát, amellyel újabb vásárlásra sarkalhatjuk régi vevőinket, és újakat csalogathatunk be.

Tippek a kedvezménykártya elkészítéséhez:Minden vásárló vevőnknek adjunk két kedvezménykártyát, amely 10 % kedvezményre jogosítja a következő vásárlásból.Adjunk plusz 2-3 db-ot még ajándékba, hogy azokkal a barátnőit megajándékozhassa, így új vevőket csalhatunk be a boltunkba.A kedvezménykártya névjegykártya méretű legyen, és lehetőleg színes mondjuk piros, vagy élénk zöld stb. Azt a hölgyek beteszik a tárcájukba és a napi vásárlásaik kapcsán, az élénk színe miatt naponta fogják látni, és így amikor rápillantanak, mindig a mi boltunk jut az eszükbe.Csak a legszükségesebbek legyenek rajta: a címünk, a nyitva tartásunk, és a kedvezmény mértéke! Esetleg egy kedve s megszólítás, pl. Kedvezményt adunk ………. (keresztnév helye) kedves vevőnknek. Ez imponálni fog a vevőnek. A vonalra mi magunk a kedvezménykártya átnyújtásakor írjuk rá a vevő keresztnevét!A kedvezmény határidőt is tartalmazhat – mondjuk 1 hónap -, amellyel arra ösztönözhetjük a kedves vevőt, hogy minél hamarabb visszatérjen hozzánk.Nem javaslom azt, hogy olyan kedvezménykártyát adjunk ki, amely folyamatos kedvezményeket ad. Javaslom, inkább, hogy egy adott időszakra vonatkozzon a kedvezmény (ez segíthet a nehéz hónapokon átmenni), vagy csak a következő vásárlásra szóljon.

Ha a kedvezménykártya folyamatos kedvezményre jogosít, elveszti ezzel a különlegességét és csak egy darab pappír lesz a pénztárcában.5.4. Játékosztály nyitása (kisautó, Barbi)

Költsége: 20-30.000 Ft/hó

Várható tiszta bevétel: 10.000 Ft/hó

Töltsünk meg egy polcot a játék nagykereskedésekben kapható játékokkal. Új kis és olcsó játékokra gondolok itt. Kisautókra a kisfiuknak és babákra a kislányoknak. Ez jó forgalmat adhat, mivel a gyerekek könyörgésének kevés szülő tud ellenállni.5.5. Használt háztartási cikkek, porcelán

Költsége: 200.000 Ft/hó

Várható tiszta bevétel: 200.000 Ft/hó

Ezt a termékcsoportot csak olyan boltoknak ajánlom, akik extra nagy eladótérrel rendelkeznek (legalább 200 m2-el), és ebből 60-80 m2-t szívesen felszabadítanának ennek az úgynevezett háztartási cikkeknek. Csak akkor érdemes ezzel foglalkozni, ha saját magunk hozzuk be ezeket a termékeket, tehát nincs köztes átadó, aki plusz nyereséget tenne még rá a közvetítésért. Az a forrás is megfelelő, ha egy válogató üzem gyűjti össze számunkra ezeket a termékeket, hiszen a zsákokban mindig van „ez az”. Mivel kevesen foglalkoznak vele, érdemes lehet belevágni, ha találunk egy jó forrást. Véleményem szerint csak akkor éri meg elkezdeni, ha a fuvarozási költséggel együtt is minimum háromszoros áron tudjuk kiárulni a termékeket. Tehát 400 Ft/kg-os áron megvásárolva és 1200 Ft/kg-os átlagáron értékesítjük. Általában angliai, hollandiai és németországi források után érdemes kutatni. Az extra nyereségre azért van szükség, mert nagyon nagy az eladhatatlan árucikk ezekben a termékekben, vagy amelyik speciális vevőt igényel és az mire bejön a boltunkba, addig is a pénzünk benne áll a termékben.

Összességében, ha ebből a termékből nagy mennyiséget tudunk jó minőségben beszerezni, nem lomot(!), akkor ez egy jó húzótermék lehet, ami miatt már hozzánk fognak járni a vevők, főleg ha az árufrissítést ennél a terméknél is heti rendszerességgel meg tudjuk oldani.

5.6. Bizsu forgalmazás elkezdése

Két lehetőség van a bizsu forgalmazásra jelenleg Magyarországon.

5.6.1. Bizományos értékesítés

Kalkuláció:

Állvány: nincs költség

Állványfeltöltése: 60-100.000 Ft/első alkalom

35-70.000 Ft/hó

Várható tiszta bevétel: 8-25.000 Ft/hó

Az első, amikor egy nagykereskedés kihelyez egy állványt a boltunkba és az azon lévő árukészlet, bizományban van nálunk. Kéthetente-havonta jön a cég képviselője és feltölti az állványt, az eladott mennyiséget ilyenkor készpénzben kell kiegyenlítenünk.

Hátránya: - csak és kizárólag az Ő állványukon, az Ő termékeiket lehet forgalmazni.

- általában magasabb áron forgalmaznak, mintha mi magunk szereznénk be, hiszen lehet, hogy Ők egy köztes forgalmazók csak, fizetnünk kell a kisszállás díját stb.,

- a termékek már előre fel vannak árazva, mely nem növelhető / csökkenthető.

Előnye: - nem fekszik a pénzünk áruban, és ha valami nem megy, azt visszaveszi árucserénél a nagykereskedés,nincs elfekvő készlet,bármikor megszüntethető.5.6.2. Amikor saját tulajdon a bizsu

Kalkuláció:

Állvány (egyszeri költség): 8-20.000 Ft

Állványfeltöltése: 50-80.000 Ft/első alkalom

25-60.000 Ft/hó

Várható tiszta bevétel: 12-30.000 Ft/hóA másik fajta, amikor az állványt megvesszük mi magunk és a rajta forgalmazandó termékeket mi magunk vagy beszerezzük egy nagykereskedésben vagy a nagykereskedés futárjától az Ő készletében válogatva bevásárolunk.

Hátránya:

- az áruban a mi pénzünk fekszik benne,

- könnyen elfekvő készletek is kialakulhatnak,

- ha személyesen járunk a bizsu nagykereskedésekbe, az nagyon sok időnket elveheti!Előnye:

- általában elmondható, hogy olcsóbban hozzá lehet jutni a termékekhez, mint a bizományba vételi lehetőségnél,

- az árakat mi állítjuk be, így akár növelhetjük a forgalmat is,

- az árrésünk magasabb, mint a bizományba kiadott esetén,

- kedvünk szerint vásárolhatunk bármelyik kereskedésből.5.7. Lakástextil forgalmazás

Költsége: 40.000 Ft/hó

Várható tiszta bevétel: 20.000 Ft/hó

A lakástextil forgalmazását, csak azoknak a boltoknak ajánlom, akik 45 m2-nél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkeznek. A három legkelendőbb termék a törölköző, az ágynemű és a gumislepedő. Általában elmondható, hogy ezeken a termékeken csak dupla nyereség van. Ennél is, ha a vevők megszokják, hogy ’nálunk van’, akkor egy stabil bevételre lehet belőle számítani.

Tapasztalatom szerint a szegényebb falvakban az első osztályú minőség fogy inkább, míg a városok lakossága inkább a drágább extra/krém termékeket keresi.

6. Szezon előtti értékesítés. Hogyan érdemes csinálni?

6.1. Szezon előtti értékesítés előnye

Erről bővebben olvashatsz a „Kezdő használtruha kiskereskedő kézikönyve 6.1. pontjában is.

Egy érdekes tendenciát lehet megfigyelni Németországban. Mivel az ottani lakosság jelentős része a Lidl-ben a Penny-ben vagy az Aldi-ban vásárol, ezért ezeknek a boltoknak a kínálata jelentős mértékben van hatással a ruházati kiskereskedelemre is. Ezekben a bolthálózatokban már a szezon előtt egy hónappal meg lehet kapni a következő évszak ruházatát. Például a téli bakkancs, sínadrág, sídzsekit már szeptember végén kínálják ezek a boltok (csak 1 hétig) és hol van még ekkor a tél? Mivel a lakosság főleg vidéken a beszerzés szempontjából ezekhez a boltokhoz van kötve (mivel a közelben nincs más bolt), akkor veszik meg ezeket a cikkeket, amikor a bolt árulja őket. Mivel csak egy hétig tart egy-egy termék árusítása, ezért a vevők mivel tudják, hogy a jövő héten már nem kapják meg, ezért akkor és ott megveszik őket.

Azok a vevők, akik ekkor megvásárolják a termékeket, azok már nem fogják ezeket a termékeket más kereskedőknél később keresni, hiszen nincs már rájuk szükségük.

6.2 Szezon előtt egy hónappal kezd el lecserélni a készletedet

Érdemes egy hónappal a szezon előtt már lassan lecserélni a készletünket a következő szezon ruháira. Szezon előtt 1 hónappal cseréljük le a bolt készlet 25%-át a következő szezonéra és ezt az arányt a következő hetekben is folytassuk, így a szezon indulásakor nekünk már 100%-ban a következő szezon ruhái vannak kitéve.

A 100%-ot itt képletesen értem, hiszen több olyan termék is van minden szezonban, amelyeket ott tartunk a vállfán. Ilyenek a farmer nadrágok, rövid ujjú pólók.

Ennek a módszernek az alkalmazását egy kicsit megspékelve a nagyobb alapterületű turkálók még jobban tudják alkalmazni, a következő módon: szezon előtt több mint egy hónappal egy-egy asztalra / vállfa sorra kiteszik a következő évszak ruháit és azon árusítják azt. Valami ilyen felirattal, reklámmal: „Vegye meg most még szezon előtt akciós áron!”.

Ez jó lehetőség arra, hogy újság hirdetésben reklámozzuk a boltunkat, vagy szórólapozzunk.

Ne feledjük, aki nálunk vette meg a sí ruháját az már másnál nem fogja! De aki másnál vette azt meg, nálunk már nem fogja keresni!7. Biztos, hogy a megfelelő árukészletet tartod a boltodban?

Érdemes megvizsgálni azt a kérdést, hogy az a ruhaválaszték, amelyet tartasz a boltodban a legmegfelelőbb összeállítású? Vagy másképpen feltéve a kérdést, ha az árukészleted összetétele másmilyen lenne, nem lenne nagyobb forgalmad és ezzel együtt természetesen nagyobb bevételed is?7.1. Az alábbi felmérést elkészítve érdemes átgondolni a jövőbeni árukészlet arányaidat.

Készíts táblázatos leltárt a boltodban lévő minden ruhadarabról az alábbiak szerint:Vízszintes sor: férfi, női, gyerek, egyebek.

Függőleges sor: nadrág, ing, blúz, pulóver, tréning ruha, egyebekvezesd, hogy a héten hány lett eladva belőlük.

A hétvégén a rajtuk lévő nyereséget (elég csak egy átlaggal számolni) szorozd be az eladott darabszámmal. Így a kapott eredmények megmutatják, hogy mely termékek a húzótermékek a boltodban. Természetesen az évszakok befolyásolják a termékpalettát, de a kapott eredmények alapján érdemes az arányokat úgy változtatni a továbbiakban, hogy a húzótermékekből többet kell tartani a kevésbé fogyó termékekhez képest. Így megnövelheted a bevételed és a vevőid is elégedettebbek lesznek. Vagyis többen fognak visszajönni és így biztosítják a folyamatos magasabb bevételt. Ha ezt a táblázatos feljegyzést egy évig vezeted, akkor a következő évben csak elő kell venned a múlt évi forgalmi adatokat és az segíteni fogja az áru beszerzéseidet is.

Egy budapesti kiskereskedőnk például az alábbi gyökeres változtatásokat hajtotta végre a boltjában, a felnőtt ruhákat megszüntette a kereskedésében és csak gyerekruhákat forgalmazott a továbbiakban, amikor rájött, hogy a boltja húzó termékei a gyerekruhák. Ezt követően még egy olyan felmérést is végzett, hogy méret szerint a ruhák, hogy fogynak a kereskedésében. Ez alapján, azt kapta, hogy a 3-6 éves korosztály ruhái a legjobban keresettek vagyis a 92-128 közötti ruhák. Ezekből a méretekből igyekszik mindig a legnagyobb készletet tartani a boltjában.

Az alábbi készlet eltolódásra további jó példa az a kiskereskedő, aki az első osztályú női pólókat árulja tonnaszámra a boltjában 300 Ft/db áron.7.2. Tanulj a vevőidtől

Most, hogy így átnéztük a dolgot, érdemes átgondolni, hogy milyen legyen az árukészletünk. Azt érdemes megtanulnunk, nekünk kereskedőknek, hogy a vevő háromféleképpen mondja el az árunkról a véleményét:ha nem vesz semmit,ha vásárol,és a szájával.

Mindhárom olyan információt hordoz a számunkra, amely elmondja, hogy megfelelő-e az árukészletünk.

Erre nagyon jó példa az egyik kiskereskedőnk, aki, amikor először látogatott el a nagykereskedésünkbe minden áruról lekicsinylően nyilatkozott és valóban nem is vett semmit. Hát mit mondjak egy kicsit megsértődtünk. De szinte minden hónapban fejlesztettünk valamit, mind a kínálatunkon, mind a beszerzési forrásainkon. Nagyon jók akartunk lenni. Egy év múlva, amikor ismét ellátogatott a nagykereskedésünkbe, az összes pénzét ott hagyta nálunk (250.000 Ft-ot) és onnantól kezdve havonta rendszeres vásárlónkká vált. Állandóan dicsérte az árunkat és más kereskedésekről mondta azt, amit egy évvel korábban rólunk.

Mindig figyelj a visszajelzésekre!

Ezek mutatják meg a fejlesztés irányát!

Ez a kis példa is mutatja, hogy érdemes meghallgatni a hozzánk betérő vevőket, mert az Ő ítéletük segíti a tisztánlátásunkat!

8. Ezeket árulhatom? – a legnagyobb dilemma

8.1. Bezárt egy kínai bolt átvegyem az árukészletét?

Kifejezetten tiltakoznom kell ez ellen! Alapvetően a már felépítet vásárlói bizalmat tennénk tönkre azzal, hogy olyan terméket árulunk, amely nem a turikban megszokott beszerzési forrásokból származnak. A vevők pontosan azért járnak a turikba, mert ott plázamárkás termékekhez juthatnak olcsón, és nem olyan termékekhez, amelyek egyetlen mosás után tönkremennek.8.2. Bezárt egy minőségi ruhát árusító butik, átvegyem-e az árukészletet?

Igen! Minél alacsonyabb áron annál nagyobb lesz a nyereséged! Mivel a mi vevőink is minőségi ’ nyugati ’ ruhákat keresnek nálunk, ezért örülni fognak, ha ezt nálunk aktuálisan nem csak használtan, hanem újban is meg tudják vásárolni. Ezeket a termékeket egyébként egyes nagykereskedések is árulják általában ’ brand ’ megjelöléssel.

Javaslom a következőt: érdemes az interneten egy folyamatos hirdetést fent tartani, miszerint bezárt minőségi ruházatot árusító boltok árukészletét átvesszük. Időnként 1-2 érdeklődő mindig lesz, és ha egy megfelelő árban meg tudsz egyezni, akkor remek üzletet lehet így kötni.

Amire nagyon figyelj, hogy ezeket a termékeket nem árulhatod sokkal drágábban, mint a krém ruháidat (hiszen azok is majdnem újak(!)). Itt is természetesen az dominál, hogy a vevők mennyit hajlandóak érte fizetni.

Ezzel kapcsolatban is álljon itt egy érdekes történet: Amikor minket megkeresett, mint nagykereskedést egy bezárt új ruhát árusító bolt a beszerzési áruk töredékéért adták oda a megmaradt készletüket 400 Ft-ért kaptunk egy márkás pólót (Stradivarius). 800-ért árultuk őket. A meglepetés akkor ért bennünket, amikor a városi turik nem tudták eladni ezt a terméket 1500 Ft-ért, a vidéki turiknál viszont 2.000-ért vitték, mint a cukrot.8.3. Bezárt egy turi, megvehetem-e az árukészletét?

Alapvetően nincs gond ezzel. Csak nagyon óvatosan kell az ilyen vásárlásokat intézni. Alapvetően ne vegyünk olyan árukészletet, ahol a korábbi bolt tulajdonosa a címkébe írta bele a ruha árát, vagy ha mindenképpen ilyet veszünk, érdemes a címkét kivágni, vagy az árat lefesteni alkoholos filccel.

További tudnivaló, hogy általában nagyon sok olyan ruhát tartalmaznak ezek a bezárt boltok készletei, amelyek ’beragadtak’ voltak. Vagyis már a másik boltban sem kellettek senkinek. Nincs arra semmilyen garancia, hogy a mi vevőinknek jobban fog tetszeni.

Ezért a javaslatunk a következő: ha lehet, egyez meg abban, hogy kiválogatod és csak az általad is eladhatónak ítélt ruhákat veszed át. Ha ez nem megy, akkor egy olyan alacsony árban egyezz meg, amely számodra is elfogadható és garantálja a biztos megtérülést/nyereséget.9. Duplázd meg a boltodat! „Jó de nincs rá pénzem!”

Hat lehetőség, amelyre talán nem is gondoltál, de amelyet kihasználhatsz!

9.1. Internet

Egyik kiskereskedő, akit megismertünk egy 15-20.000 fős dunántúli kisvárosban értékesített. Ő megfelezte a boltját. Havonta az árukészlet felét feltette az internetre, a felét pedig a boltba tette ki, elmondása szerint a bevétel több mint 40%-át az internet adta. Cserénél a bolti készletet tette ki a nettre, az interneten lévő készletet pedig bevitte a boltba. Amikor én megismerkedtem velük, már két éve csinálták ezt a hihetetlen bravúrt. Mekkora munka ennek az árumennyiségnek a folyamatos feltöltése és postázása!

Ezzel kapcsolatban lásd még az „Online használtruha vállalkozás” című jegyzetet és az „Egy sikeres webáruház működésének részletes leírása” című jegyzetet, melyben Magyarország egyik piacvezető használtruha webáruházának működését írom le részletesen.9.2. Baba expo

A baba expo vagy baba börze az a rendezvény, amikor több száz árus egy csarnokban azonos, vagy közzel azonos termékeket árul. Ezek az expók az egész ország területén vándorolnak egyik városból a másikba. A helyi sportcsarnokot kibérelik és ott szombaton, és vasárnap értékesítik a baba és gyerekruhákat. Sok gyerekruha kereskedő a hétvégéket a Baba expón vagy baba börzéken tölti. Tulajdonképpen ilyenkor fogják a bolti árukészletet és kiviszik a vevőkhöz.

ok kereskedő van, aki nem tart fent boltot, hanem csak és kizárólag a Baba-Expo rendezvényeken árul. Nekünk is volt több vevőnk is, akik hétköznap dolgoztak a munkahelyeiken, de pénteken leutaztak a Baba-Expo helyszínére, legyen az akár Tatabánya, akár Szombathely, vagy Szeged. Ők ott voltak és árultak. Ha volt idejük a helyi nagykereskedésekbe is elmentek ilyenkor, hogy az árukészletüket pótolják, vagy frissítsék, így találkoztunk mi is velük. Volt olyan közöttük, aki szép új Mercedes kisbusszal érkezett és jó kereskedőhöz illően nagyon panaszkodott, hogy minden évben egyre rosszabbul megy.9.3. Vásárok

Nagyon kevesen csinálják, pedig egy bomba lehetőség, amikor vásárokba visszük ki a ruháinkat. Például Mihály-napi vásár Debrecenben. Több kereskedőnk is csinálta ezt, de azok voltak a sikeresek, akik a következő szisztéma szerint értékesítettek:

Minden kivitt ruhadarab vállfán volt kitéve és azonos áron volt minden (pl. minden nadrág 1000 Ft, minden női felső 890 Ft, stb.). Egyszerre akár 8-10 hölgy is ott tolongott a pavilonjukban. Hihetetlen volt, a saját szememmel láttam, hogy a pénztárgép egy percet sem pihent. Egy alkalmazott, azzal foglalkozott folyamatosan, hogy az üres helyekre új ruhákat akasszon ki a zsákból.9.4. Nyiss új üzletet

Ezt csak akkor javasoljuk, ha az elsőt már nyereségesen üzemelteted.

Több bolt sok előnnyel járhat.Két-három vállfás boltból megmaradt árukészlet elég egy kilós bolt ellátásához áruval, ahol a maradék ruházatot alacsonyabb áron értékesítjük.Egy bolt heti árufeltöltése 60-200 ezer forint között mozog. Ha több bolttal rendelkezünk, ez összeadódhat és így a nagykereskedésekben komoly árengedményt érhetünk el. Ez az árengedmény pedig komoly árelőny lehet az egy boltos turikkal szembeni versenyben.

Több nagykereskedés is ad, egy bizonyos összeg fölött már kedvezményeket. 500.000 Ft-nál magasabb összegű tervezett vásárlás előtt már érdemes 5-15% kedvezményt kérni/kialkudni a nagykereskedésben. Vagyis minél többet költünk, annál nagyobb lesz a nyereségünk.

Ha megfelelő mennyiségű forgótőkével rendelkezünk, akkor akár érdemes ritkábban is, de többet vásárolni, így az 5-10-15% kedvezmény ebben az esetben is a miénk lehet.9.5. Árusítás a konkurenciával együtt, a bevételnövelésért!

Ezt az ötletet a kiskereskedők a baba-expo-ról másolták le. A lényege a következő: Több kistelepülésen lévő turi szombatonként együtt kibéreli a művelődési házat, vagy az iskola tornatermét, vagy előterét és ott végzik az értékesítést. Több turi (4-5 bolt vagy akár még több) együtt pakol ki és felváltva látogatják végig a környék művelődési házait. Minden szombaton más-más településre menve. Ezzel a trükkel megháromszorozhatjuk a vevőkörünket és egy olyan mennyiségű ruhát kínálunk fel a lakosságnak, hogy azért már érdemes ellátogatni a művelődési házba vagy az értékesítés helyszínére.9.6. Vedd át egy másik bolt üzemeltetését részletfizetéssel

Mindig vannak, akiknek nem megy. Ha látsz egy jó helyen lévő turit és látod, hogy valamiért nem megy a tulajdonosnak. Ha jó szemed van hozzá, akkor az okát is tudod. Mindenképpen beszélj a tulajdonossal, hogy ha bezárásra kerülne a sor, akkor Te szívesen átvennéd a boltját, akár készlettel együtt is! Ha elutasít, adj neki egy névjegykártyát vagy mond meg neki melyik bolt a tiéd a városban, hogyha meggondolja magát, akkor el tudjon érni. Ha azonnal hajlandó beszélni a dologról, akkor pedig beszéljétek meg a dolgot. Sok kiskereskedő zár be úgy, hogy tartozásokat hagy maga mögött, vagy csak azért nem zár be pedig veszteséges a boltja, mert a felmondási ideje az üzlethelyiségnek túl hosszú (hat hónap vagy egy év). Sok kiskereskedő még azon az áron is hajlandó kijönni ebből a helyzetből, hogy az árukészletét és boltberendezését (ha kell neked az is) folyamatos részletfizetéssel törlesztik feléjük. Így meg tudod duplázni a boltjaid számát és nem kell letenned 500 ezer vagy 1 millió forintot egy összegben az asztalra.

Erre a lehetőségre akkor jöttem rá, amikor én is üzlethelyiséget kerestem és a kisker konkurenciánk pont az orrom előtt bérelte ki álmaim bolthelyiségét. Mivel rendszeres vevőim voltak a nagykerben, ezért jó ismeretségben voltam velük, csak azt felejtettem el tőlük megkérdezni: Hogy jól megy-e a bolt? Mik a jövőbeni terveik?

Mindig nagy forgalom volt náluk, de olyan alacsony áron, kis nyereséggel adták a ruháikat, hogy nem értettem, hogy hogyan lehet így megélni a boltból. Hát végül kiderült, hogy sehogy. Fél év után bezártak, és már a következő héten egy ügynökség költözött be a bolthelyiségbe. 3-400 kg ruha maradt meg a boltból, melyet a piacon próbáltak értékesíteni. Amikor találkoztunk a bezárás után hónapokkal később, akkor tudtam meg, hogy szívesen átadták volna nekem a boltot áruval együtt, még folyamatos kifizetéssel is, csak ne maradt volna meg az a több száz kiló ruha nekik.10. Készítse fel az eladóját az eladásra! Hogyan segíthetjük a vevőket a döntéshozásban?

Ha erre megtanítja alkalmazottját a boltja forgalmát jelentősen megnövelheti!

Mik a vevők legnagyobb félelmei?Vajon elég jó a ruha anyagának a minősége?

Ha az eladó elkezdi erről felvilágosítani, mondjuk így:

Nagyon jól választott, ez a ruha nagy százalékban tartalmaz viszkózt, amely köztudomásúan nagyon szellős jól levegőző, anyag”.

Ez egy nagyon kitűnő ruha jó szabással és mivel 100 % pamut, ezért nagyon kényelmes viselet”.

Egy nagyon jó póló van most az Ön kezében a benne lévő 10% poliészter biztosítja azt, hogy ha Ön csak maximum 40 fokon fogja ezt mosni és kifordítva, akkor még évekig újszerűnek fog látszani és bátran felveheti akár a munkába akár az utcára.”

Ez a farmer nagyon jó, már többen is nézegették, mert jó az anyaga, de még senkire sem volt jó a méret, talán Önre jó lesz.”

Az eladó a vevő ki nem mondott félelmeire válaszolva tudja legjobban eladni a ruhát.

Ha ezekkel a szavakkal lép egy eladó a vevőhöz, ez bizalmat fog ébreszteni a vevőben, és szívesen fog máskor is bejönni a boltba, mert itt úgy érzi, hogy szakértő szolgálja ki. Természetesen ehhez az kell, hogy az eladó valóban értsen a ruhákhoz, az ruhaanyagokhoz, és nem kevésbé ismerni kell az embereket is! Mindig az anyagnak és ruhának azt a tulajdonságát, kell kiemelni, amelyik a legjobb!


Mit szól majd a férjem/feleségem hozzá?

Ezeket a gondolatokat, egy-két közbevetett dicsérő mondattal azonnal el lehet némítani:

Nagyon jól áll ez Önnek, biztosan tetszene a párjának is benne!”

Természetesen egy becsületes kereskedő azt is elárulja, ha ez nem így van, de ezt csak óvatosan szabad megtenni. Én a következőt javaslom ebben az esetben:

Javasolhatok esetleg egy – két ehhez hasonló ruhát, amelyet még megnézhetne?”

Ha hajlandó rá és megpróbálja a kapott ruhadarabokat, Ő maga fogja észrevenni a különbséget, és azt fogja elvinni, amelyik a legjobban állt rajta. Meg fogja jegyezni, hogy itt, hogy bántak vele és vissza fog jönni, sőt a barátainak is fog bennünket ajánlani!


Megéri ennyiért megvenni? Megengedhetem ezt magamnak?

Ha a ruha szép és méretben is megfelelő, sok vevő esetében az ára csak részletkérdés.

Mit mondhat az eladó, ha a vevő már tudja, hogy jó rá a ruha, de az árát drágállja? Talán valami ilyet:

Nem tudom, hogy megfelelő-e Önnek a ruha ára? Nincs vele gond? Az a tapasztalatunk, hogy ezek a ruhák ár/érték arányban nagyon jó árfekvésűek.”

Régen láttam, már ilyen szép darabot!”

vagy

Hasonló pólót ma/a héten már vagy tízet elvittek!”.

/Ezzel a mondattal azért óvatosan bánjunk, mert vannak, akik pontosan azért járnak turikba, mert egyedi másokon nem látható ruhákat keresnek és nem akarnak az utcán szembetalálkozni egy az övükével megegyező ruhákkal.)

Ezekkel a megjegyzésekkel azt érzékeltetjük, hogy ez egy értékes darab, másoknak volt rá pénzük, ilyenkor a vevő nem akar mások mögött lemaradni és megveszi a ruhát. Természetesen az igazat mondjuk mindig!

Ha most kiépítjük a bizalmat a vevőben, akkor vissza fog jönni és az lesz a bolt számára az igazi bevétel, ha folyamatosan a vevőkörünkhöz tartozik.

Ha olyat, tudunk mondani és adni a vevőnek, ami kell nekik, vágynak rá, akkor az ár másodlagos kérdéssé válik a legtöbb esetben.


Jó lesz a méret?

Mintha Önre öntötték volna, talán ez a kis boleró/kabát/öv még jobban kiemelné a ruha (vagy az Ön) szépségét/alakját, kérem, próbálja fel hozzá!”

Az ilyen és hasonló kedves, dicsérő megjegyzések a bizonytalan vevőket is vásárlásra tudják ösztönözni! Ezzel megsokszorozva a bolt bevételét.

Fontos, hogy ezeket a megjegyzéseket az eladók mindig természetes hangsúllyal mondják, ne, mint egy betanult szöveget! Legyenek természetesek.

Az olyan vevőt, aki már magától is 3-4 ruhadarabot a kosárba tett, nem szabad zavarni. Az ilyen vevőknek, először is van pénzük vásárolni, másrészt nem mindig örülnek annak, ha valaki a turkálásukban megzavarja Őket. Szóval csak bölcsen, és figyelmesen bánjunk a vevőkkel!

Másként megfogalmazva: fontos, hogy érthetően és folyamatosan kommunikáljuk a vevők felé azokat az értékeket, információkat, megerősítéseket a ruhákkal kapcsolatban, amelyek fontosak a számukra.

Persze ezek csak valós értékek lehetnek – hazudni tilos! A hazugság hamar kiderül, és akkor csalódnak és végleg elfordulnak tőlünk!

Sajnos sok múlhat az eladón a napi forgalom tekintetében. Akár meg is duplázhatja a bevételt.

Valaki nadrágot keres, és meg is találja azt, amit fel szeretne próbálni, egy jó eladó már benyújt neki egy-két felsőt is, amelyek ahhoz a nadrághoz passzolhatnak. Az esetek 70%-ban a beadott felsőt is megveszik a vevők, de előfordul, hogy a nadrág nem lesz jó, de a felső megtetszik a vevőnek.

Egy jó eladó, figyelmes, érezteti, hogy a vevő fontos a számára, ha kérdezik a legkészségesebb, nem tolakodó, csak annyit beszél, amennyi éppen kell a vevő megnyerésére. Tud kérdezni, és hallgatni ha kell.

11. A legfontosabb vevőid! A megszállottak vagy

függők. Hogyan bánjunk velük?

A vevőkör kialakulása már az első nap elkezdődik. Vannak olyan emberek, akik turi függők. Annyira él bennük a kíváncsiság, hogy vajon most találnak-e valami érdekeset, hogy képesek hetente többször végigjárni a kedvenc turi boltjaikat. A tapasztalat az, hogy sokszor a forgalom 15-20%-át vagy még többet ezek az emberek adják.

Ők a legjobb reklámhordozók is egyben. Sok ismerősüknek elmondják, ha találtak valami érdekeset, de azt is ha nem. A legnehezebb hónapok minimum forgalmát nagyobbrészt ezek az emberek adják, mert ők mindig vásárolnak, akkor is ha van már hat kabátjuk, „de ez annyira szép” és megveszik.

Hogyan lehet őket megnyerni?Beszélgessünk velük, de csak annyira amennyire igénylik. Sokszor csak a kedves szó miatt bejönnek, mert otthon nincs, aki hozzájuk szóljon (a magányt űzik el a vásárlással).Lepjük meg őket néha plusz ajándékkal. Nagy hatást tesz egy ajándék nyakkendő, öv, stb. Megkínáljuk őket cukorkával, csokoládéval is. ilyenkor, ha mi is fogyasztunk velük, nagyon jó benyomást tesz rájuk.Tegyünk el nekik dolgokat, vagy ha már ismerjük az ízlésüket, akkor mi magunk hívjuk fel a figyelmüket egy-két ruhadarabra.Ha gyerekkel érkezik, ne sajnáljunk adni a gyereknek cukorkát (csoki nem jó, mert az maszatol), a figyelmességet mindenki nagyon értékeli!12. A forgalomnövelés reklám eszközei – Hogyan csináld, hogy minden reklámba fektetett forintod bőségesen megtérüljön?

12.1. Reklám

12.1.1. Szórólapozás

Az egyik legjobb reklámforma. Két fajtája van:

- amikor a postaládába dobják be a szórólapot. A gyakorlati tapasztalatom ezzel kapcsolatban, az, hogy erre csak 100-ból 5-6 lakó reagál, azaz jön el a boltot megnézni. Ők a fanatikus Turisok közül kerülnek ki.

- amikor a bolt közelében a járókelőknek személyesen átadjuk a szórólapot. Ha jól csináljuk, akár a 30%-uk is bejön a boltba körülnézni!

Ki a legalkalmasabb az utcai szórólapozásra?

Olyan személyt keress, aki tud lelkesedni a dolgokért. Aki a mondandóját szenvedélyesen elő tudja adni. Ha olyan embert találsz erre a feladatra, aki csak unottan az emberek kezébe adja majd a szórólapot, akkor biztos lehetsz benne, kárba vész ez a próbálkozásod.

Ha unottan lelkesedés nélkül kapják az emberek a szórólapot, akkor maguk is érdeklődés nélkül fogják azt elolvasni és nem fognak eljönni hozzád. Ha viszont olyan embert találsz, aki szenvedélyes, annak a lelkesedése magával fog ragadni sokakat. A boltunk beindításakor én magam álltam ki az utcára, míg az eladó bent volt az üzletben. Nekem volt leginkább az érdekem, hogy a bolt befusson, ezért olyan szenvedélyesen invitáltam az embereket, hogy minden 3. szórólap telitalálat volt és az emberek vagy azonnal vagy még aznap ellátogattak a boltba. Lehet, hogy a Te esetedben is Te magad vagy erre a feladatra a legalkalmasabb! Senki sem tudja olyan szenvedélyen, kedvesen kínálni a boltod termékeit, mint Te magad.

Mond el azoknak, akiknek szórólapot adsz, hogy mi az, ami éppen akciós, hogy milyen ruhák most a legszebbek a boltban, és minden további információt, amit fontosnak gondolsz. Készíts magadban 4-5 frappáns mondatot, amiben minden benne van és azt ismételgesd mindenkinek. A tapasztalatom az, hogy azok, akik megállnak és végighallgatnak, a 30%-uk még aznap benéz a boltodba. Érdemes azokban az időkben, amikor kicsi a forgalom, (és ha van alkalmazottad) ilyenkor 1-2 órát mindig a szórólapozással tölteni.12.1.2. Újság hirdetések

Igazán akkor tud hatékony lenni, ha hosszú (3-6 hónap) meg tudsz egyezni egy sokak által olvasott hirdető újsággal, vagy napi/heti lappal, hogy minden héten egy adott méretű hasábot mindig ugyanazon a helyen (vagy annak közelében) neked biztosít.

Az emberek hozzászoknak már a második vagy harmadik hirdetés után, és sokan már várják, hogy milyen akció lesz nálatok. Igen érdemes a rövid készlet felsorolás után valamit akcióba kitenni, ami igazi vevő csalogató lehet. Én azt javaslom, hogy ha valaki akciózásból akar mindenáron forgalmat produkálni, az mindig egy terméket beszerzési árra kell, hogy kitegyen és az biztos vonzó lesz mindenkinek.

Egyik nagykanizsai ügyfelünk hosszú távú szerződést kötött az egyik újsággal és így kedvezményesen tudta a heti hirdetéseit megjelentetni. Az elmondása szerint mindig azok a termékek mentek a legjobban, amelyekre a hirdetésben a legnagyobb hangsúlyt tette.12.1.3. Hirdető táblák

A legfontosabb reklámforma. Mit kell/lehet rá kiírni:

- az üzlethelyiség fölötti táblára a boltunk profilja kerüljön: azaz TURI vagy TURKÁLÓ,

- senkit sem érdekel, hogy ez a Hóvirág Bt. boltja, de az igen, hogy mit talál benne,

- a bejárati ajtó mellé, vagy az utcára (ami szem magasságban van), pedig azt, hogy például milyen hihetetlenül jó áron kínáljuk a ruháinkat.12.1.4. Hirdetés az árcédulán, vagy az áru mellett egy kis hirdető táblácskán

Egy nagyon érdekes pszichológiai megfigyelés az, hogy két szó van, amely nagyon komolyan befolyásolja az embereket a vásárlásban és abban, hogy valamit soknak vagy kevésnek, olcsónak vagy drágának találjanak ez a két szó pedig a következő:

- „Ez csak 660Ft!”, vagy „Csak 660Ft!”AKCIÓ: 660 Ft !!

Tehát a két bűvös szó a CSAK és az AKCIÓ!

12.1.5. Amikor a vásárló hoz vásárlót

A legjobb reklám, ha a vevőid elégedettek. A jó árukészlet híre hamar elterjed, de ha nálad a vevők remek kiszolgálást is kapnak, az eladók kedvesek és barátságosak, szinte biztos, hogy a bolt híre hamar elterjed. Nemcsak megszerezni kell a vevőket, hanem meg is kell tartani. Ezt sok mindennel elérheted, amelyet ebben a jegyzetben le is írtunk.

12.2. Vevőkártya (?)

Nem biztos, hogy a mi érdekünk az, hogy állandóan kedvezményt adjunk a vevőknek. A nyereségünk terhére nem mehet a kedvezmények adása. A kedvezmény célja a forgalom és így a bevételünk növelése és nem a vevők kedvében való járás. Tehát, ha a bevezetett kedvezmények nem hozzák meg az elvárt forgalom és bevétel növekedést, szüntesd meg a kedvezményeket.

Ha a településeden nincs konkurenciád, akkor ne készíts törzsvásárlói kártyát, inkább a bolt árukészletét, forgási sebességét javítsd, és az árukészletet bővítsd új és új dolgokkal.

Ahol viszont komoly vetélytársak vannak és a fentebb leírt dolgokon már nincs mit javítani, ott, mint lehetőség érdemes esetleg bevezetni a törzsvásárlói kártyát. Egy idő után azonban ennek az ereje is csekély. Biztosan érezzük mi magunk is, amikor már ott lapul a zsebünkben a Charles Vögele, a H&M-es törzsvásárlói kártya és most megkérdezik a MANGO-ban is tőlünk, hogy nem szeretnénk-e egyet? Akkor most kinek is vagyunk a törzsvásárlói?

A legnagyobb önbecsapásnak tartom egy vállalkozás részéről, amikor olyanoknak is kiadnak törzsvásárlói kártyát, akik csak évente egyszer vásárolnak náluk és akkor is a kártya miatt, oda kell adni nekik az 5-10%-os kedvezményt.

Ha a kedvezmények adása nem jár bevétel növekedéssel, akkor meg kell szüntetni!

Véleményem szerint, akkor kell ezt a rendszert kiépíteni, ha az erős konkurencia helyzetben, ezt valóban hatékony eszköznek tartjuk a vállalkozás nyereségesebbé tételéhez.

Kedvezmények helyett inkább a kiszolgálást, a minőséget és a megfelelőséget kell emelni (értem ez alatt, hogy a vevőkörünknek megfelelő, az évszaknak megfelelő ruhát tartunk).

Ezért én nem támogatom a vevőkártya rendszert a turik esetében, inkább javaslom az egyszeri alkalomra szóló kedvezmény bon rendszerét. Ennek két létező formája van:

12.2.1. Amikor már a vásárlás előtt kap a vevő bont.

Ez lehet egy szórólap, amelyet valahogyan eljuttatunk a későbbi vevőhöz (postaláda, szórólapozás, újság hirdetésből kivágni). Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy behozzunk a boltunkba olyan személyeket, akik még nem jártak nálunk. De a legjobb módszer arra is, hogy újabb vásárlásra bírjuk azokat, akik csak időnként néznek be hozzánk.

12.2.2. Amikor a vásárláskor kap egy bont a vevő

Ez a leghatékonyabb megoldás. Érdemes ilyenkor egy-két plusz bont is adni a vevőnek, hogy adja oda egy olyan ismerősének, akiről tudja, hogy szokott turiba járni. Erre a legjobban megfelel egy névjegykártya méretű kemény pappírra nyomtatott bon, amely elfér a pénztárcában is. De erről már írtam korábban.

13. Egy forrás, ahol mindig kedvező áron megkapod a legszebb ruhákat

13.1. A vevőid szép ruháit vedd be bizományba.

Minden embernek vannak kinőtt, megunt, de még használható ruha darabjai. Sőt, a ’fanatikus’ turisoknak annyi ruhájuk van, hogy már nem fér sokszor a szekrényükbe. Nemegyszer halottuk hölgyektől a kiskereskedésben, hogy a férjük csak akkor engedi őket, hogy ruhát vásároljanak, ha előtte a már meglévők közül néhányat kidobnak. Hát ne dobják ki, hanem hozzák be mihozzánk! Vegyük be és értékesítsük azt!

A bizományba vételhez itt adok néhány jó tanácsot:Rövid időre vedd be a ruhákat (maximum 1 hónap), ha lejár a bevételi idő még meg is lehet hosszabbítani (ha mi is akarjuk).Ami szezonális azt vedd be.Ha valaki nem jön érte, csak plusz 1 hónapig őrizd meg a ruhát! Utána a Te tulajdonoddá válik, (persze falun (ismerősökkel) ezt nem lehet megcsinálni).Minél szebb ruhákat veszel be, annál igényesebb lesz a boltod.13.2. Egy világrengető ötlet, ami megmenthet egy szegény környéken lévő boltot a bezárástól.

Vedd be a vevőid ruháit bizományba, de ha eladtad ne pénzt adj érte, hanem le kelljen vásárolniuk. Sokan nem akarnak viszont ruhát vásárolni a kapott pénzen, vagy nem is találnak olyan ruhát a boltban, amelyet most szivesen megvennének, ezért tarts a boltodban egy polcon háztartási dolgokat, mint: papír zsebkendő, mosópor, öblítő, WC papír, stb. Olyan termékek ezek, amelyek minden háztartásba kellenek, és úgyis megveszik az élelmiszerboltban. Ezeket a termékeket bármelyik élelmiszer nagykereskedésben beszerezheted.

Miért jó ez? Van, aki nem akarja ruhára költeni az eladott ruhákért kapott pénzt, neki élelmiszerre kell és egyéb háztartási dolgokra. Ha mi gondoskodunk ezekről, akkor kétszeres nyereségre tehetünk szert. Először is a ruhákra rátett nyereség a miénk, másodszor pedig a háztartási dolgokon lévő nyereség is.

Annak szabályairól, hogy a ruhanemű mellett lehet-e a te országodban és milyen feltételekkel háztartási dolgokat árusítani, mindenképpen érdeklődd meg! Ne felejtsd el megmódosítani (ha a törvény előírja) a bolt engedélyét a háztartási dolgokra is, ha tényleg akarod ezt az ötletet használni, egyes országokban pl. Magyarországon csak kereskedelmi végzettséggel rendelkező személyek árusíthatnak élelmiszert és vegyi árut! Vagyis az eladónak ebben az esetben megfelelő (kereskedelmi) szakképzettséggel kell rendelkeznie. Szlovákiában, Romániában más törvények lehetnek érvényben, melyeket én sajnos nem ismerek. Mindenképpen járj ezeknek utána, ha ezen országok valamelyikében akarsz vegyi árut értékesíteni.13.3. Mire figyeljünk a bizományos értékesítésnél?

Bár az ötlet nagyon jónak tűnik, de a bizományos ruhák esetében is igaz az, hogy figyelni kell a forgási sebességre. Ha olyan ruhát veszünk be, amelyik nehezen eladható, akkor a vevőink minden héten fognak vele találkozni és azt mondják, majd, hogy itt sosincs frissítés. Tehát bár pénzünk nem fekszik ezekben a ruhákban, de ha a forgási sebességük nagyon hosszú, akkor csak egy holt terhek a vállalkozás részére és nem jó termékek számunkra. Tehát érdemes csak olyan termékeket bevenni, amelyekről tudjuk, hogy sokan keresik és hamar meg fogják venni.

14. Amit még megtehetünk! Néhány sikeres ötlet

14.1. Mindent felárazni:

Egyik kiskereskedőnk mindent feláraz a 100 m2-es boltjában így minden egyes darab ruhából a legmagasabb árat hozza ki. Több mint 20 éve nyereségesen működik a boltja. A kassza a bejáratnál található és tulajdonképpen egész nap csak árazzák a termékeket Ő és egy 4 órás alkalmazottja, olyan nagy a forgalma. Ő nem heti, hanem folyamatos feltöltéssel dolgozik.

Más kiskereskedő is a felárazásra esküszik miszerint ő is mindent kipróbált már, de ezen van a legnagyobb nyeresége.14.2. Igényes címke

Minden ruha igényesebbnek, újabbnak látszik, ha egy igényes címkét helyezünk rá. Nem szabad sajnálni erre a pénzt. Pár ezer forintos költséggel, gyönyörű, igényes emblémás címkét lehet terveztetni és nyomtatni (nyomdában), amelynek a hátoldalára a ruha árát fel lehet írni. Ezzel a vevőinkben, azt az érzést tudjuk kelteni, hogy egy nagyon igényes boltban vásárolnak éppen.14.3. Szálbelövő használata

Soha ne a ruhára, vagy a varrodában bevarrt címkére írjuk a ruha árát. Javaslom a szálbelövő használatát a címke felviteléhez. Ezek a szálbelövő készülékek általában pénztárgép centrumokban megvásárolhatók 3-10 ezer forintos áron. Arról a kis műanyag szálról beszélek, amelyet az új ruhák esetében is használnak a gyártók, amelynek a két végén meg van vastagítva a száll és így nem esik le az ár vagy termék címke a ruháról. Sokkal igényesebb ez a filccel beírt módszernél. Mellesleg egy szülő sem szereti, ha az alkoholos filccel beírt árat, éveken keresztül tartó mosással sem lehet eltávolítani a ruhából.Mindenki kedvére válogathat az árgépen közülük14.4. Logó

Ha már a kezdetektől úgy indultál, hogy Te több használtruha boltot is szeretnél üzemeltetni, akkor érdemes már az elején egy olyan ’Logo’-t vagy boltfeliratot kiviteleztetni, amelyet a vevők/járókelők megjegyeznek, és ha bárhol a Te üzleted feliratát meglátják, már tudni fogják, hogy mire számíthatnak. Találj ki egy egységes belső arculatot, elrendezést és azt is értékelni fogják a vevők. A franchisehoz hasonló dolgokra gondolok itt, amelyek segítenek a vevőknek, hogy téged megtaláljanak és, hogy egy kicsit kitűnj a többi használtruha bolt közül, amelyek a környezetedben most is megtalálhatók.

Ilyen márkanevek voltak és vannak mai is: Háda, Angex, Cream, Arturka, Larimar, Rongyász, stb.14.5. Csali termék

Csali terméknek hívom én azt az árucikket, amely folyamatosan olyan olcsón van értékesítve, hogy már csak ezért a termékért is érdemes bejönnie a vevőknek a boltba. Biztosan Te is jártál már olyan pékségben, ahol egy bizonyos fajta kenyér nagyon olcsón volt kínálva a többi termékhez viszonyítva. Minden második vevő azért a kenyérért nyitott be a pékségbe. Na ott ezzel a fogással éltek.

Tegyük fel, hogy minden termékedet dupla áron értékesíted, mint a beszerzési ár, de a csali termékre csak 20-40%-ot teszel rá. Ilyen termék lehet egy gyerek turiban a pelenka, vagy egy felnőttben a farmernadrág vagy a pólók.

Egy alföldi extra minőséget forgalmazó turi például I. osztályú pólókat tart egy ládában a bolt bejárata közelében és 300 Ft/db áron napi frissítéssel árulják egész évben ezeket a pólókat. Átlag napi 40-50 db fogy belőlük. Éves szinten csak ebből a termékből megközelítőleg 2,5 tonnát értékesítenek!

Egy másik bolt, aki csak bébi és gyerekruhát forgalmaz, leszerződött egy pelenkát gyártó céggel és ezért nagyon olcsón jut hozzá a pelenkákhoz. A kedvezményét Ő tovább is adja és így az alacsony ár nagyon jó reklámja a boltnak. Egyetlen megkötés van csak: havi 200 kg-ot mindig át kell vennie.ásd ezzel kapcsolatban a 14.5. pontot.

(Január 60 %, Február 100 %, Március 140 %, Április 160 %, Május 150 %, Június 130 %, Július 120 %, Augusztus 120 %, Szeptember 250 %, Október 250 %, November 170 %, December 100 % - Ezek a számok csak átlag számok, melyek több bolt forgalmának átlagából lett kiszámolva. Az egyes boltok valódi forgalma nagyban függ az árukészlettől is!)

A Magyarországon található bizományosi rendszerben dolgozó legtöbb nagykereskedés a nagy alapterületű boltokkal köt elsősorban (de nem kizárólag!) szerződést. Ennek egyetlen oka az, hogy egy nagyobb területű bolt biztonságosabban kitermeli mindenki részére azt a megfelelő pénz mennyiséget, hogy a vállalkozás stabilan működjön. Mivel az áru készlet maga már garancia általában a sikerre.

reklámtábládon ne azt hangsúlyozd ki, hogy Nagy Tamás e.v., hanem hogy TURKÁLÓ, vagy MINŐSÉGI TURKÁLÓ, vagy ANGOL/OLASZ TURI, stb.

Ezzel kapcsolatban többet olvashatsz a 14.5. pontban.