Használtruha nagykereskedések szegmensei

Használtruha Nagykereskedések szegmensei

Egy használtruha kiskereskedőnek alapvető fontosságú, hogy tudja, hogy honnan tudja beszerezni a boltja számára a legmegfelelőbb árut. Ezzel kapcsolatban a használtruha üzlet különböző szegmensei is szóba jöhetnek.

De mik is ezek a szegmensek és mit kell róluk tudni dióhéjban?

1. Használtruha Nagykereskedők

     1.1. Bálás ruha nagykereskedés

Ezek azok a kereskedők, akik a külföldi gyűjtőhelyekről az oda begyűjtött használtruha csomagokat kb.150-250 kg-os csomagokban értékesítik a kiskereskedők felé. Általában elmondható, hogy általában az esőáras turik közkedvelt terméke ez a fajta áru.

     1.2. Használtruha válogató üzemmel rendelkező használtruha nagykereskedés

A külföldi gyűjtőhelyről érkező bálás ruhát a cég maga szortírozza, válogatja, minőségi osztályok alapján. Előnye ezeknek a helyeknek, hogy, ami ma nincs az lehet, hogy holnap már lesz. Sokan előrendeléseket is felvesznek a kiskereskedőktől, egyes ruhafajták esetében.

     1.3. Már leválogatott ruhát forgalmazó használtruha nagykereskedés

Külföldi használtruha feldolgozó üzemben már szortírozott ruhát hoznak be az országba és így értékesítik. Csak az áru kapható, amely éppen készleten van. Egyes használtruha nagykereskedések ebben a rendszerben sokkal több szortimentet tartanak mint azok a kereskedések, amelyek helyben válogatnak.

     1.4. Kiskereskedéssel is rendelkező használtruha nagykereskedések

Ezekkel kapcsolatban elég negatívak a fórumozók bejegyzései. Alapvetően elmondható, hogy ha Önnek megfelelnek a kínált áruk, akkor ne törődjön a fórumozók véleményeivel. Én magam is ismerek olyan nagykereskedéseket, amelyek kiskereskedelmi bolthálózatuk mellett még jelentős számú kiskereskedőt is ellátnak a szortimentjeikből akár krém minőségből is évek óta. Vannak becsületes kereskedők is, akik nem keverik az áruikat.

2. Internetes használtruha nagykereskedés

Ezek a nagykereskedések általában kisebb árumennyiséggel rendelkező olyan kereskedések, akik kihasználva az internet és a relatíve alacsony posta költségeket az egész országban kínálják termékeiket. Általában elmondható, hogy ha rászánjuk az időnket és a nagykereskedőnek elmondjuk, hogy milyen jellegű a boltunk és milyen minőséget tartunk, illetve keresünk, őszintén bevallják, hogy van-e megfelelő árujuk a részünkre vagy sem. A becsületes/őszinte/hosszú vevő kapcsolatra törekvő internetes nagykereskedések állandó vevőkörrel rendelkeznek. A próbavásárlások kapcsán elmondható, hogy 10 próbavásárlásból kb. 2-3 visszaküldésre kerül, nem megfelelő minőség miatt. A maradék 7-8 vásárlóból viszont rendszeresen vásárló ügyfél lesz. Ismerek olyan használtruha kiskereskedőt, aki kizárólag interneten szerzi be a boltja számára a ruhákat és rendszeres vásárlója 3-4 internetes használtruha nagykereskedésnek. Kipróbálta, jónak találta, és ráállt. Ilyen is van. Boltindításhoz viszont ezek a kereskedések teljesen alkalmatlanok, hiszen látni kell a ruhát, amelyet beteszünk először a boltba. 2-400 kg ruhát láttátlanban nem szabad megvásárolni.

3. Webáruház használtruha nagykereskedés

Ezek a kereskedések hasonlóan az előző pontban levőkhöz működnek, azzal a különbséggel, hogy a webáruházba feltöltik az azonos minőségű ruhák képeit, vagy akár a ruhacsomagban lévő konkrét ruhák képeit is. Nincs zsákbamacska, itt kisebb a kockázat a nem megfelelő minőség megvásárlására.

4. Új ruhát értékesítő „használtruha” nagykereskedés

Sok un. „Stock”-ot forgalmazó internetes kereskedés is létezik már. Érdemes közöttük is körülnézni, mert igen értékes ruhacsomagokra lehet ráakadni. Ezek a vállalkozások általában vagy bezárt új ruhát értékesítő boltok készleteit próbálják értékesíteni, vagy megmaradt szezonvégi kiárusítások után megmaradt készleteket.

5. Ruhacsomagokat kínáló internetes portálok

Ezeknek a ruhacsomagoknak sok-sok forrása lehet. Néhányan válogatást is engedő használtruha nagykereskedésekben turkáló magánszemélyek válogatásai. De előfordul, hogy külföldről alkalmanként hazalátogató magánszemélyek vásárlásai külföldi nagykereskedésekben. Esetenként a saját ruháikat kínálják fel magánszemélyek.

Mindenképpen érdemes elmondani, hogy ha egy cég az interneten értékesíti a termékeit, a törvény kötelezi arra, hogy amennyiben a vevőnek nem felel meg a kapott áru (és azt, hogy miért nem felel meg nem kell megindokolnia), azt minden esetben vissza kell vásárolnia a cégnek a vevőtől, de a posta költség visszafizetésére nem kötelezhető a cég, azaz az a vevő vesztesége marad. Magánszemélytől való vásárlás esetén ezzel nem lehet élni, csak ha az felajánlja.